Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“FINDIKTA YENİ MERKEZ ZONGULDAK MI OLUYOR”

İl Genel Meclisi CHP

İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, Nisan ayı toplantılarına başlayan mecliste yaptığı konuşmasında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun badem olarak söylediği ormanlık alanlara fidan dikilmesi projesine tepki gösterdi.
Yılmaz, “Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2016 yılında üretilen, deli seva, omra, sarı fındık ve kara fındık olmak üzere üretilen fındık fidanları Zonguldak ili ve ilçelerinde dikilmeye başlanmıştır. Hedef daha önce, Orman ve Su İşleri Bakanımız tarafından 200 Bin fındık fidanı dikimi olarak açıklanmıştır. Fındıkta yeni merkez Zonguldak mı oluyor? Diye basına da konu olan Ormanlara fındık dikilerek fındık dikim alanlarının arttırılmasını asla doğru bulmuyoruz.2015 yılında yayınlanan Bakanlar Kurulu kararnamesi ile zaten Tokat ve Gümüşhane’nin 2 ilçesi daha Fındık tarımına açılmıştır” dedi.

Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz AKP hükümetinden, düşük rekolteye rağmen 5 Dolardan,2 dolarlara gerileyen fındığa fiyat ve alım desteği beklerken şimdi de Orman alanlarını fındığa açarak üreticilerimize bir kötülük daha yapılmaktadır. 1983 yılında çıkarılan 2844 sayılı fındık üretiminin planlanması ve dikim alanlarının belirlenmesi hakkındaki kanun ve ona bağlı çıkarılan yönetmelikle taban araziden tazminatla fındık sökümü gerçekleştirilecekti. Bu doğrultuda Fındığın arz–talep dengesi sağlanarak, fiyatlara istikrar getirilecekti. Ancak fındıkta verim ve kaliteyi değil, dönümü esas alan yanlış destekleme politikası ve başta külleme hastalığı ve don gibi afetler nedeniyle rekolte azalmaları, fındık piyasasındaki büyük alıcıların Tekelci bir pozisyon almaları,  yeni fındık politikalarının acilen devreye sokulmasını zorunlu kılmaktadır. Gerektiğinde taban fiyatı ve devlet müdahale alımı, dönüme değil, Verime ve kaliteye yani fındığın kendisine, birde fındık bahçelerinin gençleştirilmesine tam desteklenebilir olarak özetlenebilir bu yeni politikalar” dedi.