Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fındık Üreticisine Yüzde 50 Refah Payı Verilmeli

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan: “Fındık Taban Fiyatı Maliyet Artı Yüzde 50 Refah Payı İle Belirlenmeli” dedi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üreticilerinin merakla beklediği taban fiyatın, maliyet artı yüzde 50 refah payı eklenerek açıklanması gerektiğini vurguladı. Karan, fındık taban fiyatı ve rekoltenin bu ay sonuna kadar açıklanmasını beklediklerini belirtti.

GERÇEKÇİ FİYAT FARKI TALEBİ

Karan, yaptığı açıklamada, Giresun kalite yağlı fındığa gerçek manada fiyat farkı verilmesini de istedi. “Fındık üreticisinin hasat öncesi dört gözle beklediği taban fiyat ivedilikle belirlenmeli, üretici bahçesine girmeden deklare edilmelidir,” diyen Karan, fındık üreticilerinin beklentisinin, 100 ila 110 lira arasında maliyeti olan bir kilogram ürün için maliyet artı en az yüzde 50 refah payı olduğunu ifade etti.

REKOLTE SPEKÜLASYONLARININ ÖNÜNE GEÇİLMESİ GEREKİYOR

Karan, geçtiğimiz günlerde tamamlanan 2024 yılı tahmini fındık rekoltesinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini belirterek, rekolte spekülasyonlarının önüne geçilmesini talep etti. “Geç ve üreticiyi memnun etmeyecek bir taban fiyat açıklaması, üreticinin bir yıllık beklentisini boşa çıkaracaktır. Fındık üreticisi baronların eline mahkum edilmemeli ve bu fındık baronlarının ekmeğine devlet eliyle yağ sürülmemelidir,” dedi.

TMO’NUN ROLÜ VE ALIM POLİTİKASI

Karan, fındık taban fiyatı açıklandığında, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım politikasını hızla belirlemesi gerektiğini vurguladı. “Devlet adına müdahil alım yapacak olan TMO, alım kampanyasına üreticinin teri kurumadan başlamalıdır,” diyen Karan, TMO’nun alım sonrası ödeme takviminin kısa vadeli olmasını ve 20 günü geçmemesi gerektiğini belirtti.

FİYAT VE ALIM KRİTERLERİ

Karan, TMO’nun açıklayacağı fiyat ve alım kriterlerinin serbest piyasanın oluşmasında önemli rol oynayacağına dikkat çekerek şu kriterlerin uygulanmasını önerdi:

  • Rutubet oranı % 6.5 kadar olmalıdır.
  • Sağlam iç fındık oranı % 40 üzeri olmalıdır.
  • Buruşuk iç fındık oranı % 10 altı olmalıdır.
  • Çürük ve bozuk iç fındık oranı % 5 ve altı, yabancı madde oranı (taş, toprak) % 0,5 ve altı olmalıdır.
  • Çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı % 10 ve altı olmalıdır.
  • Dekarda fındık alım miktarı 150 kilogram ve üzeri olmalıdır.

ÜRETİCİNİN BEKLENTİSİ VE EKONOMİK KOŞULLAR

Karan, ekonomik koşulların ve fındık fiyatının spekülasyonlara açık bir tarım ürünü olduğunun altını çizerek, üreticinin beklentisinin karşılanmasının önemine dikkat çekti.