Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fındık Üreticilerine Don Riskine Karşı Tarım Sigortası Uyarısı

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık üreticilerini don riskine karşı önlem almaları konusunda uyardı.

Giresun İl Tarım ve

Özellikle Karadeniz bölgesinde artan iklim değişiklikleri ve ani sıcaklık dalgalanmalarının fındık üretimine olumsuz etkileri olduğuna dikkat çeken müdürlük, tarım sigortasının önemine vurgu yaptı.

2005 tarihli Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun’un yerini alan 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu çerçevesinde devlet destekli tarım sigortası poliçelerinin üretim ve hasar işlemlerini yöneten TARSİM’in önemine değinen müdürlük, fındık üreticilerinin bu sigortadan yararlanmalarını önerdi.

Karadeniz bölgesinde fındıkta don riskinin en fazla Ocak, Şubat ve Mart aylarında görüldüğüne işaret eden müdürlük, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi durumunda fındıkta erken uyanmanın tetiklenebileceğini belirtti. Ayrıca, ani sıcaklık düşüşlerinin kış aylarında çiçeklenen fındık bitkisinde -2 ile -8 derecelerde hasar tehdidi yaratabileceği uyarısında bulundu.

Müdürlük, fındık üreticilerine don riskine karşı alınabilecek en etkili önlemlerden birinin tarım sigortası yaptırmak olduğunu vurgulayarak, sigorta işlemlerinin 03 Mart 2024 tarihine kadar tamamlanması gerektiğini hatırlattı. Bitkisel Ürün Sigortalarında devlet tarafından karşılanan primin %50 olduğunu belirten müdürlük, don olayı teminatında ise primin 2/3’ünün devlet tarafından yatırıldığını açıkladı.

Fındık üreticilerine yapılan bu uyarı, gelecek rekolte dönemlerinde olası don olaylarının etkilerini en aza indirme amacını taşıyor. Üreticilere tarım sigortası yaptırmaları ve bu konuda bilinçli adımlar atmaları çağrısı yapıldı.