Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Etkili ilkyardım teknikleri anlatıldı

Dünya İlk Yardım Günü etkinlikleri kapsamında Vali Yardımcısı Davut Sinanoğlu, daire amirleri ve vatandaşların katılımıyla Giresun Atatürk Meydanında etkinlik düzenlendi.

Dünya İlk Yardım Günü

Giresun İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammet Bulut’un açılış konuşmaları ile başlayan etkinlikte değişik senaryolar ile ilk yardım gereken durumlarda neler yapılabilir noktasında uygulamalı anlatımlar gerçekleştirildi.

Bulut yaptığı konuşmada, “İlk yardım, herhangi bir kaza ya da yaşamın tehlikeye düştüğü hallerde, durumun daha kötüye gitmesini ya da hastanın hayatının tehlikeye girmesini önlemek amacıyla, tıbbi malzeme olmaksızın yapılan uygulamalardır.

Meydana gelen kazalarda ölümlerin %10’u ilk 5 dakika içerisinde, yarısı ise ilk 30 dakika içerisinde olmaktadır.

Yine yapılan araştırmalarda, meydana gelen ölümlerin %38’inin kaza yerinde yapılan bilinçli ve yeterli ilk yardım uygulamaları sayesinde önlenebileceği tespit edilmiştir. En etkili ilkyardım müdahaleleri ilk 5 dakikada yapılanlardır. Bu bilgiler ışığında, kişilerin ilk yardım konusunda doğru ve yeterli bilgilere sahip olmalarının önemli olduğunun kanıtıdır.

İlk yardım bilgilerinin öğrenilmesinde hangi uygulamaların yapılacağı kadar nelerin yapılmaması gerektiği de öğrenilmelidir.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Başkanlığı İlk Yardım Yönetmeliğine göre tüm kurumlarda yirmi kişide bir, riskli işyerlerinde ise on kişiden bir kişinin ilk yardım eğitimi alması zorunlu kılınmıştır. Bu doğrultuda, özellikle meslek yaşamları gereği ilk yardım uygulamaları ile karşılaşma olasılığı yüksek olan ve bu uygulamaları doğru yapması beklenen alanlarda eğitim gören üniversite öğrencilerinin, bu konuda- ki bilgi ve becerilerinin yeterli ve güncel olması oldukça önemlidir. Bununla birlikte ülkemizde mevcut veriler incelendiğinde üniversitede eğitim gören öğrencilerin ilkyardım uygulayabilecek yeterli ve güncel bilgi ve beceriye sahip olup olmadığı konusunda sınırlı sayıda çalışma olduğu görülmektedir” ifadelerine yer verdi.