Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Esnaf ekonomik çöküntüde”

Öz Giresun Esnaf ve

Öz Giresun Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ercan Ayhan, Giresun’da 40 binin üzerinde icra dosyası bulunduğunu, esnaf ve sanatkarın ise ekonomik olarak dipte olduğunu söyledi.
Aynı zamanda Giresun Otel ve Kahveciler Odası Başkanı olan Ayhan, ekonomik krize karşı esnaf ve sanatkarın ayağını yorganına göre uzatmasını, ticaret hayatına küçülerek devam etmesini istedi. Ayhan yaptığı açıklamada, reel anlamda ekonominin hiçte iç açıcı olmadığını, bundan en fazla küçük esnaf ve sanatkarın etkilendiğini kaydetti. Esnaf ve sanatkarın ekonomik açıdan dibe vurmak üzere olduğunu belirten Ayhan, şu anda esnaf sanatkarın takip oranları yüzde yetmişlerde. Giresun il genelinde 40 binin üzerinde icra dosyası bulunmakta. 40 bin kişinin icralık olduğu küçük bir ilde ekonomi iyi demek ne kadar doğru olur? Akaryakıt ve temel tüketim maddeleri başta olmak üzere A’dan Z’ye her şey zam gelmeye devam ediyor. Esnaf ise bu zamları kendi sattığı ürünlere yansıtamıyor ve hep esnafın cebinden gidiyor. Bir an önce piyasa ekonomik olarak rahatlamalı ve esnaf da nefes almalıdır” dedi.
Son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan kredilerden gerçekten ihtiyacı olan esnaf ve sanatkarın yararlanamadığını vurgulayan Ayhan, açıklanan kredinin esnaf olmayan sektörler baz alınarak verildiğini ifade etti.
Bankaların yüksek faizle dahi esnafa kredi vermediğini savunan Ayhan şöyle konuştu;
“Kıştan çıktık yazı dört gözle beklerken, yazı görmeden tekrara kışa devam edeceğiz gibi gözüküyor. Yaz mevsiminden esnaf ve sanatkar çok umutlu olmasan ona göre borçlanmasın, hesabını kitabını ona göre yapsın. Esnaf ve sanatkarın çok dikkatli olması gerekiyor. Borçlanarak değil, küçülerek işlerine devam etmemesi gerekiyor. Ekonomik açıdan görünen gerçekler bunlar. Yoksa aksi taktirde esnaf daha büyük sıkıntılar içerisine girebilir. Her gün duyuyor ve görüyoruz esnaf ve sanatkarımız kepenk kapatıyor. Kepenk kapatıldığı zamanda bu şehrin ekonomisi tükeniyor.”
Ayhan, Giresun İl Özel İdaresi’nin acilen Giresun esnaf ve sanatkarına ödeme yapması gerektiğini de belirterek, “Özel idareye gelen paranın içerisinde büyük esnafa paralar dağıtıldı, küçük esnaf ve sanatkarın parası duruyor. Küçük esnaf ve sanatkarın parası durduğu içinde iç piyasada hareket olmuyor. Büyük esnaf ve sanatkarın parası bu şehrin dışına gitmektedir. Zaten büyük ekmeği yiyenler yabancı müteahhitler. Yabancı müteahhitler özel idareden parasını alıyor ve şehir ekonomisine hiçbir şey kazandıramıyor. Bir an önce küçük esnaf ve sanatkarların özel idare ve belediye alacakları ödenmelidir. İç piyasanın hareketlenmesi sağlanmalıdır” dedi.