CHP merkez İlçe Başkanı Hakan Türker, belediyeler ve İl Özel İdarelerinde taşeron olarak çalışırken görevlerine son verilenlerin durumlarına tepki gösterdi.
CHP Giresun Merkez İlçe Başkanı Hakan Türker, belediyeler ile İl Özel İdarelerinde alt taşeron işçisi olarak çalışırken hükümetin aldığı kararla şirket elamanı durumuna getirilen bu sırada da KHK ye konulan maddelerle işlerine son erilen taşeron işçilerin durumuna tepki gösterdi. Türker” Alt işveren personel durumundan, belediye veya il özel idaresi şirket personeli statüsü ile çalışacak dediğiniz taşerona kadro diye siyasi sömürü yaptığınız emekçileri şimdi de sanki devlet memuru oluyormuşçasına 657-48 A-5 maddesine istinaden onlarcasını red cevabı ile kapı önüne koyuyorsunuz. Devletine ve milletine karşı hiçbir terör ve bölücü suç işlememiş, sadece adli suçlarda bulunmuş, maddi, hukuki, manevi cezasını çekmiş, hayatlarını emekleri ile inşa etmeye çalışan insanları ve ailelerini kaderlerine terk ediyorsunuz” dedi.
Türker yaptığı açıklamada” Taşeron düzenlemesinin ohal ile çözülemeyeceğini, 696 KHK’nın bu yaraya şifa olamayacağını, bu düzenlemenin tek akıl ile değil ortak akıl ve TBMM iradesinde gerçekleşmesi gerektiğini ifade ettik.
Kontrol kapsamı kanunu ve bu kanunun 1-2-3-4 sayılı cetvellerinde yapılan değişiklikler ile nasıl kurum kayırması yapıldığını, bu statüde çalışan tüm taşeron çalışanların kamu işçisi statüsüne alınırken İl Özel İdareler ve belediyelerde çalışan taşeronların nasıl üvey evlat muamelesi ile sistem dışı bırakıldığını tek tek anlattık.
İl Özel İdaresi be belediyelerin hizmet alımı ile taşeron şirketlerde çalışan emektar insanlarını aldınız, belediye veya il özel idaresi şirket personeli sıfatıyla ne olduğu belirsiz bir girdabın tüm merkezine yerleştirdiniz. Onlarca evrak, onlarca belge ve hiçbir hukuksal dayanağı olmayan feragatnameler isteyip zor durumda bırakarak, zorla aldınız. 4a SSK kanunu kapsamında emeklilik hakkı kazanmış sebebi ile insanları emekliliğe mahkum ediyor, çalışan konumdaki bir taşeronun çalışmaya devam etmesiyle yükselecek prim gün ve tutar seviyesinden ileride emekli olacağında kazanacağı hakları yok sayıyor, umursamıyor, çok düşük emekli maaşına mahkum ediyorsunuz.
Ekap üzerinden çalışmasının, işine devam etmesine engel olduğunuz, çözüm üretemediğiniz, kendi ellerinizle red, çalışamaz cevabı verdiğiniz taşeron emekçilerini kulaktan dolma bilgiler ve fısıltı gazetesi eşliğinde kamu kurum yetkililerinin adeta sorumluları anlaşmışçasına zor ve mağdur durumda kalmalarına sebep oluyorsunuz” dedi.

