Fındık ticaretinin yoğun olarak yapıldığı bu dönemde, mevzuata ve yıllardan beri süregelen teamüllere aykırı hareket edilmemesi gerektiğinin altını çizen Bölük, sektör paydaşlarına işbirliği ve dayanışma çağrısı yaptı.
“Keyfi Uygulamalara Son Verilmeli”
Hamza Bölük, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen TS 3074 ve TS 3075 standartlarının fındık ticareti için temel kriterler olduğunu belirterek, bu kuralların yok sayılmasının hukuki ve etik açıdan kabul edilemez olduğunu ifade etti. İç fındıkta %2 çürük kabul oranının TSE tarafından belirlenmiş bir standart olduğunu hatırlatan Bölük, bazı alıcıların bu oranı %1 ve %1,3 gibi keyfi rakamlarla değiştirmeye çalıştığını ve bu durumun sektörde haksız rekabete yol açtığını dile getirdi.
“Fındık Ticaretine Dayatma Kabul Edilemez”
Bölük, sektörde yıllardır uygulanan örf, adet ve teamüllerin hiçe sayılarak, bazı aktörler tarafından kendi kurallarını dayatmalarının işbirliği ve dayanışma kültürüne zarar verdiğini belirtti. “Fındık ticaretinde iç fındık çuval daralarının düşülerek net üzerinden yapılan uygulamalara geçilmesi de sektöre zarar veriyor,” diyen Bölük, bu tür dayatmaların kabul edilemeyeceğini söyledi.
“İstişare Kültürü ile Hareket Etmeliyiz”
Fındık ticaretinde teamüllerin ve mevzuatın dışına çıkılmaması gerektiğini vurgulayan Hamza Bölük, sektördeki tüm paydaşlara, işbirliği ve istişare kültürü ile hareket etme çağrısında bulundu. Bölük, bu tür dayatmaların sektördeki işbirliği ve dayanışmayı zedeleyeceğine dikkat çekti.
“Yeni Sezonun Bereket Getirmesini Diliyorum”
Hamza Bölük, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: “Gerek mevzuatla belirlenen kurallar gerekse yıllardan beri uygulana gelen teamüllerin dışına çıkılmaması gerektiğini tüm sektör paydaşlarına hatırlatmak istiyorum. Yeni fındık sezonunun tüm fındık sektörü ve ülkemiz için hayırlı olmasını, bol kazançlar getirmesini temenni ediyor, tüm üretici ve ticaret erbabımıza bereketli bir sezon diliyorum.”
Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük’ün bu açıklaması, fındık ticaretinde yaşanan sorunların çözümü ve sektörün düzenli bir şekilde işlemesi adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.