Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bektaşoğlu, “Kredi zordaki esnafa lazım”

Bu haberin fotoğrafı yok

CHP Milletvekili Bektaşoğlu, Bakan Faruk Özlü ye çağrıda bulunarak KOSGEB  kredilerinden yararlanma koşullarında düzenleme istedi.

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, kredi sisteminin borçlarını ödeyemeyen, ekonomik güçlük içindeki üretim yapamaz durumda olan esnaflar için yeniden düzenlenmesini istedi. KOBİ’lere KOSGEB üzerinden ilk 12 ayı ödemesiz gerisi üçer aylık taksitler halinde geri ödemeli olarak verileceği duyurulan 50.000 TL faizsiz kredinin bu nedenle kullanılamadığını belirten Bektaşoğlu, bu konuda TBMM’ye önerge verdi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’den aynı kredilerin gerekli düzenleme ve müracaat altyapı sisteminin güçlendirilerek yeniden yapılmasını isteyen CHP milletvekili, önergesinin gerekçesinde şunları söyledi: “Müracaat işlemleri sırasında tüm illerde çeşitli sorunlar yaşanmıştır. Merkezdeki bilgisayar sistemine şubelerden ve bankalardan online giriş yapılamaması, Muhasebeciler ve Mali Müşavirlerin beyanname bilgilerinin güncelleyememesi sonucunu doğurmuş, ayrıca krediden yararlanma koşullarının teknik olarak duyurulmaması, bu koşulların esnafların özelliklerine uymaması ve müracaat süresinin yetersizliği sorunların başlıcalarıdır. Esnafların, muhasebeci ve mali müşavirlerin haklı tepkisine neden olan bu sorunlar, KOSGEB’in yapılanmasında ciddi eksiklikleri ortaya çıkarmıştır”.
Bektaşoğlu, 50 bin TL’lik krediden tüm esnafın koşulsuz yararlanmasını istedi.

“KOBİLERİN TÜMÜNE KOŞULSUZ KREDİ VERECEK MİSİNİZ?”

Bektaşoğlu, önergesinde şu konuları gündeme getirdi:

1-KOSGEB’in il ve ilçe teşkilatlarının fiziki-teknik alt yapısını bakanlığınızın adında da yer alan bilim ve teknolojiye dayalı özelliklerle, faaliyet konularınızla ilgili gerekli bilgi ve yeterliliğe sahip personellerle donatarak güçlendirmeyi, düşünmekte misiniz?

2-KOBİ’lere, KOSGEB üzerinden yürütülecek işlemlerle bankalar tarafından ödeneceği duyurulan kredilere, kurumunuzdan kaynaklanan sorunlar nedeniyle müracaatların gerçekleştirilememesi, krediden yararlanma özelliğine ve hakkına sahip çok sayıda esnafın mağduriyetine neden olmuştur. Bu mağduriyeti gidermek için sorumluluğu üstlenerek müracaat süresi uzatımı talebinde bulunacak mısınız?

3-15 bin KOBİ’nin yararlanacağı duyurulan bu kredilerden müracaatlar sonrasında ortaya nasıl bir tablo çıkmıştır, yararlanan işletme sayısı ne kadardır?

4- Giresun’da, 5 bini aşkın esnaf güçlükle de olsa KOSGEB’e başvuru yapmış ama bunlar içinden sadece 70 dolayında işletmenin kredi borcu olmama, icra takibine uğramama yani sicili temiz olma koşullarına uyduğu görülmüştür. Bu gerçekten hareketle, 50 bin TL faizsiz krediden ve KOSGEB’in diğer kredilerinden yararlanma koşullarının ve kriterlerinin şimdiki halinin tam tersine; borçlarını ödeyemeyen, icra takibinde olan yani uygulanan ekonomik programdan ve serbest piyasa ve rekabet koşullarından etkilenerek sicili bozulan, sigorta, vergi borçlarını ödeyemeyen, üretimlerini sürdüremeyen KOBİ’lerin tümünün yararlanacağı şekilde düzenlenmesi daha doğru olacağından; bunun için bir çalışma yapacak mısınız?

5-2017 yılı için bakanlık olarak, KOBİ’leri canlandırmaya, iş ve istihdam yaratma özelliğine kavuşturmaya yönelik ekonomik program ve projeleriniz var mıdır?