Sabah gazetesi yazarı Yavuz Donat, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı özelinde Şebinkarahisar’ın Cumhuriyet tarihindeki rolünü ele aldı. O dönem Karadeniz bölgesinin önemli sancak merkezi olan Karahisar-ı Şarki, Cumhuriyet’in ilan edildiği 1923 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde dört milletvekiliyle temsil ediliyordu.
Meclis kürsüsünden ‘Yaşasın Cumhuriyet’ nidası
Bu milletvekillerinden biri, Karahisar-ı Şarki Milletvekili Mehmet Emin Bey’di. Bugün Mehmet Emin Yurdakul adıyla anılan şair, 29 Ekim 1923’te Meclis kürsüsünden üç kez “Yaşasın Cumhuriyet” nidası atılmasını istedi. Meclis üyeleri bu çağrıya aynı coşkuyla karşılık verdi.
O dönem 54 yaşında olan ve kendisini “ihtiyar arkadaşınız” diye tanımlayan Yurdakul, konuşmasında Cumhuriyet’in adalet ve hak anlayışının güçlü zayıf herkesi kapsamasını, temellerinin de dünyanın temelleri kadar sağlam olmasını diletti.
Atatürk ziyareti ve isim değişikliği
Atatürk, Cumhuriyet’in ilanından bir yıl sonra, 11 Ekim 1924’te Karahisar-ı Şarki’yi ziyaret etti. Türk Ocağı’nda yaptığı konuşmada şehri gezdi ve şehri çok sevdiğini belirterek adının değiştirilmesini teklif etti.
1923’te dört milletvekiliyle temsil edilen Karahisar-ı Şarki, 20 Mayıs 1933’te il statüsünü kaybederek Giresun’a bağlandı. Donat, ilin ilçe olmasının ardından 1923’teki milletvekili sayısı ile Giresun’un milletvekili sayısının dört olduğuna dikkat çekti. Yazar, bu benzerliği ‘kavimler göçü’ ile açıklayarak göç gerçeğine işaret etti.
Yazıda, Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit’in Şebinkarahisar kökenli olduğu bilgisi de yer aldı. 1920 nüfus mübadelesi kapsamında Selanikli bir aile, Namık Zeki Bey ve eşi Zahide Hanım, Karahisar-ı Şarki’ye yerleştirildi. Çift, daha sonra İstanbul’a taşındı. Rahşan Ecevit’in nüfusa kayıtlı olduğu yer ise Bursa olarak belirtildi.
Bülent Ecevit, 1999-2002 yılları arasındaki başbakanlık döneminde Şebinkarahisar’ın il yapılmasını talep etti. Ancak nüfusu Şebinkarahisar’dan çok daha fazla olan pek çok ilçe il olma talebinde bulunduğu için, il sayısının 100’ün üzerine çıkacağı gerekçesiyle bu talep sonuçsuz kaldı.
