Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Giresun’da Trafik Çözümü: STK’lar Güney Çevre Yolu İstiyor

Giresun’da sivil toplum kuruluşları, Dal-Çık Projesi’nin askıya alınmasının ardından kentteki kronik trafik sorununa kalıcı çözüm olarak 49 kilometrelik Güney Çevre Yolu’nun 2026 yatırım programına alınmasını talep etti.

Giresun'da sivil toplum kuruluşları, Dal-Çık Projesi'nin askıya alınmasının ardından kentteki

Giresun’da faaliyet gösteren sivil toplum ve meslek örgütleri, kentteki kronikleşen trafik sorununa çözüm bulmak amacıyla ortak bir deklarasyon yayımladı. Dal-Çık Projesi’nin askıya alınmasının ardından bir araya gelen STK liderleri, 49 kilometrelik Giresun Güney Çevre Yolu Projesi’nin 2026 yılı yatırım programına kademeli olarak dahil edilmesini acil bir talep olarak dile getirdi. Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ticaret Borsası, Mimarlar Odası ve Kent Konseyi gibi önemli kuruluşların başkanlarının imzasını taşıyan bu deklarasyon, projeyi Giresun için stratejik bir ihtiyaç olarak nitelendirdi.

GİRESUN GÜNEY ÇEVRE YOLU NEDEN GEREKLİ?

STK liderleri, yayımladıkları metinde Dal-Çık Projesi’nin askıya alınmasının, Giresun Güney Çevre Yolu’nun gerekliliğini açıkça ortaya koyduğunu belirtti. Karadeniz Sahil Yolu’nun Orta Asya ulaşım aksının önemli bir bağlantı noktalarından biri olduğunu vurgulayan STK’lar, Ordu ve diğer Karadeniz illerinde olduğu gibi Giresun’da da Güney Çevre Yolu’nun aşamalı biçimde yatırıma dönüştürülmesi gerektiğini savundu.

BAKANLIKLARIN ONAYI VE TRAFİK YÜKÜ

Deklarasyonda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın daha önce güzergâhı çevre düzeni planına dahil ederek Giresun Güney Çevre Yolu projesinin gerekliliğini resmen kabul ettiği hatırlatıldı. Sivil toplum kuruluşları, Güney Çevre Yolu’nun sadece transit trafiği değil, şehir merkezindeki iç trafiği de önemli ölçüde rahatlatacağını, bunun da yakıt ve zaman tasarrufu ile çevresel sürdürülebilirliğe önemli katkı sağlayacağını ifade etti. Özellikle kış aylarında ortalama 33 bin, yaz aylarında ise 50 bin civarında aracın kullandığı Karadeniz Sahil Yolu’nun Giresun şehir geçişinin mevcut kapasiteyi karşılayamadığına dikkat çekildi.

ETAPLI PROJE TALEBİ

Bu kapsamda, Giresun Güney Çevre Yolu projesine Batlama Deresi – Aksu Deresi bağlantıları esas alınarak 8 kilometrelik şehir içi geçişi bölümünden başlanmasının elzem olduğu belirtildi. Tıpkı Trabzon ve diğer Karadeniz illerinde olduğu gibi, Giresun Güney Çevre Yolu’nun da bütüncül değil, şehir merkezi öncelikli etaplarla hayata geçirilmesi talep edildi.