Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

112 Acil’i gereksiz meşgul etmeyin

Giresun İl Sağlık Müdürlüğünden

Giresun İl Sağlık Müdürlüğünden 112 Acil Sağlık Hizmetleri ile ilgili yapılan açıklamada, “Acil Sağlık Hizmetlerinin amacı, acil sağlık hizmeti ihtiyacı oluşan vatandaşlarımıza günün 24 saatinde ücretsiz olarak 112 acil çağrı hattının aranması halinde en kısa sürede ulaşmak ve en uygun şekilde tedavisinin yapılabileceği bir merkeze ulaştırmaktır.
Hastanın durumuna göre, iklim, coğrafi ve trafik vb. koşullar göz önüne alınarak, en uygun ambulans yönlendirilerek 112 Acil Sağlık hizmeti kentsel ve kırsal alanda %100 erişim ile sunulmaktadır.
Giresun İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği, Komuta Kontrol Merkezi ve aktif olarak hizmet veren 25 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonunda toplam 351 yetişmiş personelimiz görev yapmaktadır. 7/24 hizmet veren ekiplerimizde her gün 101 personelimiz aktif olarak görev almaktadır.
İlimizde 112 Acil hattına düşen çağrıların yaklaşık %85’i gereksiz çağrılardır. Gereksiz aramalar hattı meşgul ettiği için acil vakalara da ulaşmayı engellemektedir.
112 Acil Çağrı Hattı, hayati tehlike oluşturan durum ortaya çıktığında aranması gereken ücretsiz olarak hizmet veren hayati derecede önemli bir hattır. Hayati tehlike durumu olmayanlar tarafından meşgul edilmesi nedeniyle gerçek sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada geç kalınmakta veya ulaşılamamaktadır.
112 Acil Çağrı Hattının gereksiz meşgul edilmesi zaman ve işgücü kaybına yol açmakta daha önemlisi gerçek acil vakalara ulaşmakta sorun yaratmaktadır. Herkesin bir gün 112 Acil Çağrı Hattını aramaya ihtiyacı olabileceği unutulmamalıdır. Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunarak meşgul ettikleri tespit edilen kişilere para cezası uygulanmaktadır.
Ayrıca ambulansa ait siren sesi duyulduğunda ya da tepe lambası yanarken görüldüğünde mutlaka yol verilmesi hayati önem taşımaktadır. Trafikte ilerleyen ambulansa yol verme konusunda özen gösterilmemesi, zamanla yarışan 112 acil müdahale ekibinin hayati tehlikesi olan hastayı zamanında tedavi merkezine yetiştirmesine engel olmaktadır.
Müdürlüğümüze bağlı 112 ekiplerimiz; 1 motosiklet ambulans, 1 snow track ambulans, 5 kar paletli ambulans, 1 adet dört sedyeli ambulans, 1 Yoğun Bakım ambulansı olmak üzere toplam 55 ambulansla vatandaşımıza hizmet vermektedir. İl merkezinde yaşanan vakaların %84’üne 10 dakikanın altında ulaşılmış, kırsalda yaşanan vakaların ise %70’ine 30 dakikanın altında ulaşılmıştır.
Aynı zamanda yakın mesafe acil sevklerde Trabzon’da bulunan Bakanlığımıza ait helikopter ambulans, uzak mesafe sevklerde ise Ankara’da bulunan Bakanlığımıza ait uçak ambulans İlimiz 112 hizmetlerine destek vermektedir.”