Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yılmaz’dan Kültür Sitesi önergesi

İl Genel Meclisi CHP

İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Giresun Merkez Sokakbaşı Mevkiinde 2012 yılında yıkılan Özel İdare’ye ait Kültür Sitesi’nin, 11 yıldır Giresun halkını kültür sanat faaliyetlerinden mahrum bıraktığını söyledi.

Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada; “En son Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Atatürk Lisesi yanındaki alanda projelendirilen ve ihaleye çıkarılan ancak ihaleye katılan olmadığı için bekleyen, yeni Kültür Merkezi işinin şu anki durumunun ne olduğunun araştırılması ile ilgili Meclis Başkanlığımıza CHP Grubu olarak bir yazılı önerge vererek bu konuda kurumdan açıklama istedik.

Giresun’umuzun haklı olarak gurur duyduğumuz bir alanı da, kültür sanat tarihi ve geçmişidir. Daha Cumhuriyet’in ve devrimlerinin toplumla yeni tanıştığı yıllarda, bu yeni hayata en iyi uyum gösteren Anadolu illerinin başında Giresun gelmektedir. Sadece İstanbul’da gayri müslim kadınların sahneye çıkabildiği yıllarda, Giresun Halkevi Tiyatrosunda 7 kadın oyuncu, üstelik William Shakespeare’in oyunlarında rol almıştır. İlimizin bu tiyatro alt yapısı 2. Meşrutiyet dönemine dayanmaktadır. İstanbul Şehir Tiyatrosu “Darülbedayi” kurucularından ünlü aktör Raşit Rıza, anılarında ilk şehir tiyatrosunun Giresun’da kurulduğunu ve eşi Suzan Hanım ile birlikte burada sahneye çıktığını aktarmaktadır. Yine bu yıllarda Çınarlar Mahallesi’nden, Sokakbaşı’ndan sahile ulaşan yol boyunca azınlıkların çadır tiyatrolarının bulunduğu bilinmektedir. Zeytinlik, Sokakbaşı ve sahilde Gogara Bölgesi sosyal ve kültürel zenginliğinin izlerini bugünlere, 2000’li yıllara kadar taşımıştır.

Bu muhteşem kültür sanat tarihimizde yer almış, emek vermiş, adını bildiğimiz Raşit Rıza ve eşi Suzan Hanım ile arkadaşları, Şair Can Akengin, Bilgi Yurdu, Halkevi, GİLT (Giresun İl Tiyatrosu), Giresun Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Bulancak Sanat Tiyatrosu, Giresun Sanat Tiyatrosu (GİST), Şaka Tiyatrosu, GİFSAD ve Deniz Dağcılık Spor Kulübü Tiyatroları ve onların aramızda olmayan emekçilerini saygı ve şükranla anıyorum. Bugün yaşayanlara sağlıkla, uzun bir ömür diliyorum.

İlimizde özellikle, 1990’lı yılardan itibaren, başta tiyatro olmak üzere Kültür-Sanatın canlanmasında, eski adıyla Şehir Sineması, daha sonra İl Özel İdaresi tarafından ete, kemiğe büründürülen sonraki adıyla “Vali Sami Oytun Kültür Sitesi”nin çok büyük katkısı olmuştur. O yıllarda Giresun Sanat Tiyatrosu yöneticisi ve oyuncusu olarak bu salonun bize sağladığı olanakları ve kolaylıkları asla unutmamız mümkün değildir. Kültür Sitesinin Giresun’a katkıları, ta ki 2012 yılında yıkılana kadar sürmüştür. Bu yıkım ile; Yenisini yapmadan eskisini yıkmanın faturası en ağır şekilde Giresun halkına çıkarılmıştır. Bölgede en canlı sosyal ve kültürel yaşama sahip ilimiz, artık Konser, tiyatro ve diğer etkinlikler açısından salonsuz kalmıştır.

Geçmişiyle övündüğümüz sosyal ve kültürel yaşamımız maalesef bugün gösteri sanatları etkinlikleri açısından açlık çekmektedir. Bundaki en büyük faktör, Giresun Merkez Sokakbaşı’nda uzun yıllar hizmet veren Kültür Sitesinin, İl Özel İdaremize ait iken 2012 yılında yıkılması olmuştur.

11 yıldır büyük gösteriler için salonsuz ve sahnesiz kalan halkımız kültür sanat yoksulu haline gelmiştir.

Yıkıldıktan sonra, geçtiğimiz 11 yıl içinde, gerek bizim de İl Genel Meclisinde iktidarı ve muhalefeti ile diğer taraftan Giresun Belediyesi de bu ayıbı düzeltmek ve Giresun’a yakışan, tıpkı komşularımızda olduğu gibi bir Kültür Sarayı Bakanlık projesi için çaba sarf etmiştir. Bunun için, Sokakbaşı’ndaki 1130 m2, Özel İdare’ye ait binası yıkılmış arazi ile Giresun Belediyesi’nin eski Rus Pazarı’ndaki 2700 m2 alanın becayişi yapılmıştır. Ancak projedeki eksiklik nedeniyle uzun bir süre Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bu yer kabul ettirilememiştir. Daha sonra projede yer değişikliği yapılarak Atatürk Lisesinin önündeki alana çekilmiştir Kültür Merkezi. Devamında çıkılan ihalelere giren olmamıştır. Başından beri Mimarlar Odası, Turizm Tanıtım Çevre Kültür Derneği, Giresun Üniversitesi Akademik Çevresinden, yine bizden yani CHP Örgütü, İl Genel Meclisi Grubu olarak bu yerin bu haliyle yetersiz olduğu yönünde itirazlar olmuştur. Hala bu itirazlar ve tartışmalar devem etmektedir.

11 yıldır uygun bir alana oturtulamayan Kültür Merkezi projesi mutlaka Millet ittifakının, yeni İktidarının, yaşama geçireceği en önemli projelerden birisi olacaktır. Giresun’umuz övünç duyduğumuz, tıpkı kültür sanat tarihimizdeki gibi o canlı günlerine geri döndürülecektir. Bugüne kadar Kültür Merkezi projesi için, meslek odaları, dernekler, akademik çevreler tarafından önerilen, siyasi parti olarak bizim de uygun gördüğümüz yerler, eski SSK Hastanesi yeri, Millet Bahçesi’nin bir bölümü, son olarak ta, Gedikkaya Mahallesi’nde şimdi kurumumuza ait olan satışa çıkardığımız hastane yeridir.

Ancak proje yeri değişikliği gerçekten bu işin gerçekleşmesini daha uzun yıllara taşıyacaksa, 2. bir alternatif seçeneği İl Genel Meclisi CHP Grubu’nun önerisi olarak Giresun kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Bu önerimiz de, projenin planlamasına gelecekte çevre alanı olarak mevcut Atatürk Lisesi’nin de dahil edilmesidir” ifadelerine yer verildi.