Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Üreticiden başka herkes fındıktan kar ediyor”

Geçtiğimiz sene fındık taban

Geçtiğimiz sene fındık taban fiyatının 26.5 TL olduğunu, 4 kg fındık satarak bir ev tüpü alınabileceğini, ancak bu sene fiyatının 54 TL açıklandığını ve üreticinin ev tüpü alabilmek için 6 kg fındık satmasını gerektiğini ifade eden KILIÇASLAN sözlerini şöyle sürdürdü;

“Açıklanan fındık fiyatlarının ne kadar yeterli olduğu tartışmanın pek bir anlamı yoktur. Bu sorunun cevabını verecek tek kişi fındık üreticisidir. Her fındık öncesi üreticimizin yapmış olduğu masraflar bellidir.

Geçen sezondan bu sezona kadar gıdaya yaklaşık %500, ulaşıma %300, zirai ilaç ve gübrelere %500, fındık toplama ücretlerine %200 zam gelmiştir. Bunun karşılığında ise fındık fiyatına verilen zam ortadadır. Rakamlarla üreticimizi kandırmak bugün mümkündür. Ancak fındık satıldığında, masraflar ödendiğinde elde kalan para, fındık gerçekten para edip etmediğini ortaya çıkaracaktır.

Aslında hesap ortadadır. Bizim korkumuz üreticimiz 3 kuruş kar edeceğim, mahsulünden para kazanacağım derken zarar edecek olmasıdır.”

Dünya genelinde sevilerek tüketilen fındığın %75 üretiminin Ülkemizde olduğunu, bu şartlarda dahi iktidarın ürünümüze değer katamadığını savunan Gelecek Partisi Giresun İl Başkanı Murat KILIÇASLAN “Ülkemizde üretilen fındığın sadece %20’si iç pazarda tüketiliyor, diğer kalan %80’lik kısmı yurt dışına gönderiliyor. Fındık dünya pazarında çok önemli bir ürün. Ancak ne garip ki diken, işleyen, toplayan, binbir emek ve zahmetle fındığını pazara indiren üretici para kazanamıyor, üreticiden sonraki her aşamada herkes para kazanıyor. Sırtında çuval taşıyan üreticimiz emeğinin karşılığını alamazken, diğer herkes çuvalla para kazanıyor” dedi.

Daldan toplayıp pazara indirilene kadar yaşanan sürecin çok eziyetli ve meşakkatli olduğunu, fındık üreticisine verilmeyen her bir kuruşta büyük vebal olduğunu savunan KILIÇASLAN “Geçtiğimiz haftalarda ilimize gelen Genel Başkanımız Ahmet DAVUTOĞLU en az 80 TL olmasını açıkça ifade etti. İnşallah seneye fındık fiyatını biz açıklayacağız ve üreticimizin anasının ak sütü kadar helal olan hakkını vereceğiz” dedi.