Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TSO Lojistik Köy Projesinde sona geldi

Bu haberin fotoğrafı yok

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından altı aydır çalışmaları yürütülen Giresun Lojistik Köy Proje taslağı büyük oranda tamamlandı.
2014 yılının Ağustos ayından itibaren proje çalışmaları Lojistik Danışman Hasan Özgen başkanlığında bir ekip tarafından gerçekleştirilen ve büyük oranda tamamlanan Giresun Lojistik Köy/Merkez proje teknik detayları Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Nurettin Canikli ile paylaşıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Canikli, bazı ayrıntıların revize edilmesi ve Giresun’un ihracat ve üretim potansiyelinin detaylarının çıkartılarak ulaşımdaki ticari rakamların kapsamlı olarak belirtilmesini istedi ve bu yönde çalışmalar sürdürülmektedir.Giresun Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilimiz ve bölgemize öncelikle ticari daha sonra sosyal ve kültürel katkı sağlayacak tüm yaklaşımlara bu güne kadar destek olduk ve ilgiyle yaklaştık. Bu pozitif yaklaşım sonucunda Ordu-Giresun Havaalanının yapımında, Giresun Eğribel Tünel Projesinin belirli bir aşamaya getirilmesinde hayal denilen Güney Çevre Yolu Projesinin 2015 yılı ile proje ihalesine çıkacak olmasında önemli görevler ve yaklaşımlar üstlendik.

Bu çerçevede hazırlanan Giresun Lojistik Köy projesi sadece Giresun’u değil havaalanı gibi Ordu bölgesini de kapsamaktadır. Proje hinterlandı Gümüşhane, Sivas, Erzincan, Tunceli, Malatya gibi illeri kapsamaktadır. Böyle bir projenin sadece bir il ile ilişkilendirilmesi mümkün değildir. Giresun’un jeopolitik konumu  gibi güney illerini kapsamaktadır. Yaklaşık 300 dönümlük bir alan üzerine planlanan ve ciddi bütçe gerektiren projenin başka bölge projeleri ile bir bağlantısı yoktur. Şuan yapımı daha önce tamamlanmış olan Samsun (Gelemen) Lojistik Köy/Merkez projesi haricinde bölgemizde yatırım aşamasında yada planlamasında olan bir proje mevcut değildir.

Giresun Lojistik Köy Projesi için teknik çalışmalar bu ay içinde tamamlanarak proje dosyası ilgili Bakanlık ile Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Nurettin Canikli’ye takdim edilecektir.
Sayın Bakanımız Canikli’nin desteklerinde ilerleyen projede çıkacak teknik veriler Ulaştırma Bakanlığı uzmanları tarafından değerlendirilecektir.

Uzun zamandır gündemde tutulan, taraflı tarafsız tüm kesimlerce yerel basında yorumlanmak suretiyle ilimiz için kabullenilen proje de Giresun adına ana hatlar şu şekildedir.

Giresun Lojistik Köy Projesi sadece Giresun ekonomisi için değil; aynı zamanda Ordu, Sivas, Erzincan ve Gümüşhane illerinin ihracat ve ithalatlarında da katma değer oluşturacak bir projedir.

Halbuki Giresun coğrafi yerleşimi ile Karadeniz bölgesinde ortak lojistik merkez olabilecek noktadadır. Limanı, Havayolu, Karayolu (Eğribel Tüneli),kurulması planlanan Demiryolu ve genişleme alanları ile birlikte Giresun kısa zamanda lojistik üs haline gelme potansiyeline sahiptir. Ayrıca ilimiz Cumhuriyetin kuruluş yıllarında ve 1960-70 yıllarda bu özelliği ile ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamıştır.

Doğu Karadeniz’i, Asya ile Avrupa arasındaki aktarma merkezi haline getirmenin yolu doğru lojistik köy projesinden geçtiği görülmektedir. Bölgenin jeopolitik konumuna en uygun il Giresun’dur.

Bugün dünya ticareti Asya’da yoğunlaşmaktadır. Gelecekte de Kafkasya, Orta Asya ve Asya bölgesindeki zengin yer altı kaynaklarının harekete geçirilmesi ile dünya ticareti tamamen bu bölgelerde yoğunluk kazanacaktır. Gelişmiş ülkeler kendilerini şimdiden bu duruma göre konumlandırıp, hızlı şekilde lojistik altyapılarını geliştirmeye çalışmaktadırlar. Ülkemizin lojistik üstünün önümüzdeki dönemde Karadeniz Bölgesi olacağı ön görülmektedir.

Doğu Karadeniz’de bulunan Giresun’da oluşturulacak bu lojistik köyler sayesinde, Rusya Federasyonu ve hinterlandındaki ülkelere Avrupa üzerinden gelen yükler ile bu ülkelerden Avrupa ülkelerine gidecek hammaddelerin transit aktarma imkanı bulacaktır. Doğu Karadeniz kara yolu ile Hazar Denizi’ne 975 kilometre mesafede bulunuyor. Yörenin, Türkmenistan ve Kazakistan’a, benzer şekilde diğer hatlara oranla çok daha yakın mesafede olması önemli bir avantajdır.

Hem stoklama hem elleçleme anlamında gelişme potansiyeline cevap verecek kapasitede olan Giresun Limanı, Karadeniz ülkeleriyle dış ticaret için önemli bir aktarma merkezidir.

Özellikle Orta ve Doğu Anadolu’nun Karadeniz’e uzanan bir çıkışı da Giresun olarak görülmektedir.

Giresun, karayolları açısından ise diğer lojistik yöntemlerine göre en avantajlı konumdadır.

Lojistiği ve lojistik köyünü getirdiğiniz yere mutlaka demir yolunu da getirmek gerekmektedir. Böylece bu bölgede yapılacak lojistik köyün en önemli avantajı dört ulaşım moduna da sahip olacak olmasıdır.

Bu nedenle Giresun’un dünyayla entegrasyonunun sağlanması için demiryolu “olmazsa olmaz”  konumdadır.

Bu çalışmayla sadece kendi ürününü dışarıya gönderme değil aynı zamanda tüm ürünler için birer depolama ve aktarma istasyonu görevi üstlenecektir. Kara, deniz, hava ve raylı sistemi birlikte kullanarak belki de çok daha ucuz taşıma yöntemi olan gemi taşımacılığı için de bir fırsat olacaktır.

Karadeniz’de demiryolu bağlantısı kurulması ile birlikte geniş bir kapsama sahip olacaktır. Anadolu’dan gelen ve Anadolu’ya gidecek yüklerin uğrak noktası durumuna gelebilecektir. Giresun demiryolu ve karayolu bağlantısı ile batıda Ordu, Samsun, doğuda Trabzon, Rize ve Artvin, güneyde Sivas, Erzincan illerini kapsama alanı içine alacaktır.

Büyük sahili olmasına rağmen bu sahil şeridi gerektiği kadar taşımacılıkta kullanılamamaktadır. Lojistik köyün yapılmasıyla denizden istenilen seviyede ve tüm ulaşım birimleriyle entegreli bir şekilde kullanılması sağlanacaktır.

Bölgelerdeki ihracat ve ithalat verileri lojistik faaliyetlerin yoğunluğu açısından da fikir vermektedir. TÜİK istatistiklerine göre de Ocak-Ağustos ayları arasında Giresun’da 2013-2014 yılında ihracatçı firma sayısı 36/40, ihracat değeri  83.353 /  106.689  dır. İthalat yapan firma sayısı ise 27/25  ithalat değeri  5.565/  10.560  dır.  (Rakamlar dolar bazındadır.)