Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Rektörden Rusya değerlendirmesi

Bu haberin fotoğrafı yok

Türkiye’nin Suriye sınırını ihlal eden SU-24 tipi Rus savaş uçağını düşürmesi ile birlikte gerilen Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendiren Giresun Üniversitesi’nin Azeri kökenli Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, Türkiye ile Rusya arasında tansiyonun kısa sürede düşeceğine inandığını söyledi.  Olayın üstünden bir hafta geçmesine rağmen Türkiye’nin olumlu adımlarına Rusya tarafının gerilimi tırmandıran adımların geldiğini ifade eden Attar “Ne yazık ki gerginliğin her geçen gün Rusya tarafından çok daha fazla üzerine gidildiğini ve tırmandığını görmekteyiz. Yaşanmasını arzu etmediğimiz bir olay. Bölgenin içerisinde bulunduğu genel durumu göz önüne alacak olursak şuanda her zaman olduğundan daha fazla bölgesel çıkarlarımız için bölge devletleri ile işbirliğine ihtiyacımız var. Rusya’nın Türkiye’den daha fazla iyi geçinmeye ihtiyacı var.
Türkiye tarafından Sayın Başbakanımızın, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve bütün diplomatik temsilciliklerimizin aracılığı ile ifade edilen fikirlere baktığımız zamanda hepsinde ortak düşünceyi görüyoruz ki bu durumun bu hale gelmesinde üzüntü duymaktayız. Biran önce gerginliğin tırmanmadan düşürülmesini arzu etmekteyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Fransa ziyareti öncesinde, Rusya Devlet Başkanı Putin’le görüşme arzusunu ifade etmesinin altında da hazırda mevcut olan gergin durumun sakinleştirilmesi ve uygun bir şekilde tansiyonun düşürülmesi var. Fakat bu istek Rusya tarafından yapılan açıklamaları görüyoruz ve ne yazık ki bu açıklamalar durumu daha da germeye yöneliktir. Herkes gerilimin bir an önce düşürülmesini istemektedir. Burada sadece ekonomi değil söz konusu tabi ki Türkiye’nin Rusya ile sıkı bir ekonomik işbirliği söz konusudur” dedi.
“RUSYA VATANDAŞLARI PUTİN’İ SUÇLU GÖRÜYOR”
Rektör Aygün Attar, olayla ilgili Rusya’da bir anket çalışması yapıldığını da hatırlatarak “Rus kamuoyunun büyük bir yüzdesi, yüzde 15 puanlık bir farkla yüzde 36 oranında bu uçak düşürme olayından ve olaydan sonra krizin sebebi olarak Putin’i gösteriyorlar. Normaldir ki yüzde 20’lik bir oran da Türkiye’yi bundan suçlu buluyor. Rusya Federasyonu içerisinde yüzde 36’lık bir oranla krizi tırmandıran tarafın Rusya olduğunu ve direk Putin’in burada isminin ifade edilmesi bu konuda Türkiye’nin doğru tavrını ortaya koymaktadır. Bundan sonraki ilişkilerin bundan 15-20 gün önceki gibi olmasını bekleyemeyiz ama bitmesi ve son bulması için hepimizin sabırlı bir şekilde siyaset yürütmemiz gerekiyor. Birden bire her şeyin hiçbir şey yaşanmamış gibi olduğunu beklememiz doğru değil” İfadelerini kullandı.
“OLAYLARIN TIRMANDIRILMASINDA ERMENİ KÖKENLİ RUS VATANDAŞLARI AKTİF ROL OYNUYOR”
“Unutulmaması gereken bir gerçek Rusya’da olayların böyle tırmandırılmasında çok önemli rol sahiplerinden bir tanesi de Rus basınında, Rus dünyasında ve Rusya’nın çeşitli bürokrasisinde üst düzey yer edinmiş olan Ermeni kökenli Rus vatandaşlarının olduğu gerçeğidir” diyen Attar, “Unutmamak gerekiyor. Mesela Moskova’daki Büyükelçiliğimizin camlarını indiren bir grup Ermeni gencinin öncülük ettiği bir olay olduğu artık açıklandı. Bunu Rus yetkililer de söyledi. Hemen olayların arkasından sözde 1915 yılında yaşanmış olan olayları gündeme getirme teşebbüssü de zaten bunu gösteriyor. Rusya’nın çok hızlı bir şekilde bu oyunlara geleceğini de düşünmüyorum. Tansiyonun Rusya’da en geç 48 saat içerisinde bu kadarda iddialı söylüyorum yaşadığımız günlere oranla hızlı bir şekilde düşeceğini de tahmin edebiliyorum” şeklinde konuştu.