Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kivi üreticilerine erken hasat uyarısı

Güce Ziraat Odası Başkanı

Güce Ziraat Odası Başkanı Salim İslam, kivi üreticilerine ekonomik zarara uğramamaları için erken hasat uyarısında bulundu. İslam, yaptığı açıklamada, bu yıl nisan ayında yaşanan don nedeniyle kivide rekoltenin çok düşük olduğunu belirterek, üreticilerin kivide iyi kazanç sağlayabilmeleri için ürünlerini erken hasat etmemeleri gerektiğini söyledi. Her yıl Güce ilçesinde 150 ton kivi üretimi yapıldığını dile getiren İslam, “Fındıkta olduğu gibi kivi ürününde de hasat, mutlaka tam olgunlaştığı zaman ve kuru madde miktarı yüzde 7-9 oranında olduğu vakit yapılmalı” dedi.
.Bilgilendirme ve uyarılara rağmen üreticilerin erken hasadın yanında ürün toplama ve depolama hataları da yaptığını ifade eden İslam, “Ürünlerin çuval yerine 10 veya 15 kilogramlık plastik selelere yavaşça bırakılarak toplanması gerekiyor. Yapılacak düzgün hasat sistemi kaliteyi ve değerini de artıracaktır. Kivinin zamanından önce hasat yapılması ürünün tadını etkiliyor. Ekşi bir tat vermesine neden oluyor. Özellikle kivi lezzetine yeni alışan kişilerde ekşi tat nedeniyle ürün beğenilmiyor. Erken hasat edilen meyvelerde ağırlık kaybı da fazla oluyor” diye konuştu.
İslam, 150 ton kivi üretilen ilçede bu yıl 30-40 ton kivi üretimi beklediklerini de kaydederek, hasadın kasım ayının 15’inden sonra yapılmasının uygun olacağını sözlerine ekledi.