Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Giresun bu bütçeyi hak etmiyor

CHP İl Genel Meclisi

CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Mehmet Yılmaz, İl Genel Meclisinde kasım ayı bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından açıklanan 100 milyon liralık İl Özel İdare bütçesini eleştirdi.

Bu bütçenin Giresun’a hayırının takdirini halkımıza bıraktık diyen Yılmaz, 16 ilçe ve 549 köyü olan koca Giresun’umuz bu bütçe büyüklüğünü asla hak etmiyor” dedi.

Yılmaz yaptığı açıklamada, “310 milyon borç içinde yüzen bir kuruma 100 milyonluk bütçe yaptık. Bizim bütün uyarılarımıza ve red oylarımıza rağmen, şimdiye kadar yasaya aykırı ödenek üstü harcamalarla, ek bütçelerle günü kurtardınız. Ama artık deniz bitti. İl Özel İdaremiz AKP İktidarı temsilcilerinin isteklerini emir kabul eden İl Genel Meclisi Başkan ve üyeleri ile İl Daimi Encümeni üyeleri, önceki Genel Sekreter ve Valiler yüzünden   bir balçığın bir batağın içinde debelenip duruyor. Bu bütçeden ne hizmet çıkar ne de yatırım. Bu bütçe ancak borç taksiti ödetir. O da tasarruf ve bütçe disiplini sağlanabilirse.

Bundan önce de her bütçe döneminde, yıldan yıla borç devrederek İl Özel İdaremizi ayakta tutamayacağınızı söylemiştik. Sayılı günler çok çabuk geçti. Maalesef borç geri ödemelerimiz 2020 Şubat ayında başladı. En büyük gelirimiz biliyorsunuz, Merkezi idarenin vergi gelirlerinden aldığımız paydır. Pandemi nedeniyle vergi gelirleri düşeceği için, onun da    azalacağı aşikardır. Ayrıca bu gelirimizin, İller Bankası ve diğer banka kredi borçlarına zaten ipotekli olduğunu da unutmamamız gerekir. Yerel yönetimlerin Merkezi idare paylarının çarpanı daha önce 1 iken, yine AKP iktidarı döneminde, geçmişte bu çarpan 0,5 ‘e indirilmişti. Gerçekten İl Özel İdarelerine soluk aldırılacaksa, iktidar tarafından bu çarpan yeniden 1’e yani eski haline çıkarılmalıdır. Eğer iktidar gücünüz varsa, bunun için çaba gösterebilirsiniz. Yoksa daha yıllarca İl Özel İdareleri borç ödemenin dışında bir çivi dahi çakamayacaktır.

18 yıldır hep Giresun’u uçuracağını iddia eden iktidar, bu bütçeyle bırakın uçurmayı ancak   göçürüyor. Giresun göçüyor. Giresun çöküyor.  Çok zor günler bekliyor ülkemizi ve Giresun’umuzu.”

Bugüne kadar İl Özel İdaresi olarak mirasyedi gibi neyimiz varsa, her şeyimizi   sattık. Bazen trampa ettik. Yılların birikimlerini, o beğenmediğiniz, her zaman eleştirdiğiniz   AKP’den önceki hükümetlerin birikimlerini satarak   bugünlere geldik. En son evlere   şenlik bir trampa yaptık. Biliyorsunuz ulusal basına da konu oldu 108 Milyonluk hizmet binamızın, 25 Dönüme yakın yeşil alan ve park yeri ile trampa edilmesi. Üstelik burası ile ilgili Ordu idare mahkemesi kararı olduğu yönünde uyarılarımız olmuştu. Bu konu ile ilgili bizim CHP grubu olarak 7 ve bizim dışımızda bir meclis üyesi arkadaşın daha red oyu vermesine karşın, meclisten geçen kararın, daha sonra hatalı olduğu kabul edilmiştir. Ama hala kurumu zarara uğratacak bu karar düzeltilmemiştir.

100 Milyon TL gibi, maalesef Giresun’un ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak bir bütçe büyüklüğü ile meclis görüşmelerimizi   bugün tamamlıyoruz. Borç ödemenin dışında bu bütçenin Giresun’a hayırının takdirini halkımıza bırakıyoruz” dedi.