Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Fındıktaki yol haritasını Ferrero mu çiziyor?”

CHP Giresun Milletvekili Necati

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, fındık üreticisine yönelik yol haritasının Ferrero şirketi tarafından çizildiğini söyledi.

Tığlı yaptığı açıklamada, “Ferrero şirketinin, ülkemiz dışında diğer ülkelerde de fındık üretimi projelerine destek verdiği bilinmektedir. Ülkemizin fındık üretimine ilişkin olarak istikrarlı bir politikaya sahip olmaması fındık sektörüne ilişkin kararların bir şirket üzerinden alınması sürecinden fındık üretimine, üreticiye yönelik politikaların da Bakanlık yerine bir şirket tarafından yürütüldüğü bir sürece geçildiğini görmekteyiz. Ferrero’nun “Türk fındığı tercih değil, vazgeçilmez bir üründür” tespitini yaptığı, sözleşmeli üretimden tutun da çiftçiye yönelik eğitim, üretimde makineleşmeye yönelik attığı etkin adımlarda, Tarım Bakanlığı ve iktidarın yalnızca bir izleyici olarak yer alması, bizleri bu uyarıları yapmaya mecbur kılmaktadır. Ferrero kendi açısından tutarlı bir politika  izliyor olsa da tarım bakanlığı ülkemize fındıkta rakip ülkeler yaratmak için çalıştığı görülmektedir. Eğer bu hükümetin politikasıysa iktidarı bırakmalıdır. Yok tarım bakanlığının uyguladığı bir politikaysa tarım bakanı derhal istifa etmelidir” dedi.

Milletvekili Tığlı, fındık hasat töreni için Ordu’nun tercih edilmesine yönelik olarak ise “Tarım Bakanlığının fındık hasat sezonunu resmen başlatmak için tertiplediği törene ilişkin bilgileri basın ve sosyal medya aracılığıyla takip etmekteyiz. Ordu ilimizde gerçekleştirilecek törenlere bizler, fındık bölgesi milletvekili sayılmadığımız için davet edilmediğimizi düşünmekteyiz. Hatırlanacağı üzere daha önceden gerçekleştirilen Fındık Çalıştayları da fındığın başkenti ve iktidarın ısrarla bir tabeladan ibaret gördüğü üreticinin güvencesi Fiskobirlik’in merkezi olan Giresun yerine, Trabzon ve Ordu illerinde gerçekleştirilmiştir. Fındık hasadının açılış töreni için Fındığın Başkenti Giresun’un neden tercih edilmediğini sormayacağız çünkü bunun sebebini biliyoruz.

Hasat törenine Azerbaycan ve Gürcistan Tarım Bakanlarının da katılacağı belirtilmektedir. Dünya fındık üretiminin ortalama %70’ini gerçekleştiren Türkiye’yi sırasıyla İtalya, ABD, Azerbaycan, Gürcistan, İspanya takip etmektedir. Gürcistan ve Azerbaycan’ın fındık üretiminde son yıllarda önemli oranda artış olmuşsa da bu iki ülkenin üretimi dünya fındık üretiminin %10’una dahi erişememektedir. Doğu Karadeniz’de, fındık bahçelerinin genelde yaşlı, ocakların ise sık dikili olması verim seviyesinin Batı Karadeniz illerine göre maalesef daha düşük olmasına sebep olmaktadır. Batı Karadeniz’de dikim alanları genişleyip taban arazilere yayılırken, en kaliteli üretimin yapıldığı Giresun’da, fındık üretimi azalmaya ve üretici fındık üretiminden kopma noktasına getirilmektedir. Öncelikle Giresun ilinde fındık alanlarında verimliliği, birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün elde edilmesini sağlayacak çalışmaların desteklenip teşvik edilmesi konusunda belki on yıldır yaptığımız uyarı ve çabalara rağmen iktidar, 11. kalkınma planında bu yönde yalnızca bir niyet beyanına henüz gelebilmiştir. Giresun bilinçli bir şekilde fındık üretiminden uzaklaştırılmaktadır.

Tarım Bakanlığı, ülkemizin üretimden gelen avantajı ile dünya piyasalarında ürün arzında belirleyici ve düzenleyici bir aktör olarak rol alması fındık üretiminde reform, yenilenme ve verimliliği artırma yönünde faaliyet yürütmek bir yana, rakibi konumundaki ülkeleri destekleyen politikalara ve lobi faaliyetlerine destek sağlamaktadır. Daha sonraki yıllarda muhtemeldir ki; bu ülkelerde hasat sezonu açılışında aynı figüran rolüne hazır bir Bakanlık görürsek şaşırmayacağız. Ferrero’nun organize ettiği bu sürece seyirci kalmayacağımızı öngörerek dahil edilmediğimiz bu tiyatroya, davet edilmememiz elbette isabetli olmuştur. Fındık Çalışma Grubu kuran arkadaşları izlenen bu yanlış politikanın fındık üretiminde yaratacağı olumsuz sürece dair Tarım Bakanı Sayın Pakdemirli’yi uyarmaya davet ediyorum. Ferrero kendi açısından tutarlı bir politika izlemektedir fakat fındık üretimimizde bize rakip ülke yaratmak desteklemek Tarım Bakanlığı’nın görevi değildir.