Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fındıkta bor gerçeği

Bu haberin fotoğrafı yok

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi, bölgenin en önemli tarım ürünü fındığın kalite ve veriminin artırılması amacıyla yaptığı araştırmada ilginç sonuçlara ulaştı. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Ordu’da fındık bahçelerinin ‘yetersiz beslenme’ nedeniyle verimsiz olduğu ortaya çıktı.
Prof. Dr. Faruk Özkutlu, bölgede fındık bitkisinin gübrelenmesinin geleneksel yöntemlere ve alışkanlıklara bağlı olarak yapıldığını belirtti.
BOR’LU GÜBRE VERİMİ ARTTIRDI
Borlu gübrelemenin fındıkta verimi arttırdığını da belirten Prof. Dr. Özkutlu, “Fındıkta ocak başına 15 g etidot-67 (tarım bor) gübresi şubat ayında ocak izdüşümünde verilirse fındık veriminde ortalama yüzde 20-25 arası artış elde edilmiştir. Ocak başına 15 g tarım bor gübresi veya dekar başına 1 kg tarım gübresi verilirse fındık randımanının yüzde 10 oranında arttığı saptanmıştır” diye konuştu. Bilindiği gibi daha önce yapılan araştırmalarda, borun gübrenin bileşimindeki fosfat, azot, magnezyum gibi maddelerin toprakta çözünürlüğünü kolaylaştırdığını ortaya çıkmış, borlu gübre kullanımının ürün verimini yüzde 18-35 oranında arttırdığı belirlenmişti. Erzurum’da Atatürk Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada hayvanların temel besin maddesi olan yonca bitkisi veriminin borlu gübre sayesinde yüzde 30 arttığı, Konya’da yapılan bir başka araştırmada ise borlu gübrenin buğday verimini yüzde 35 oranında arttırdığı ortaya çıkmıştı.