Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fındık üreticilerini zor günler bekliyor

Emek Partisi Giresun Temsilcisi

Emek Partisi Giresun Temsilcisi Halit Keskin; zamlar, hayat pahalığı, işsizlik yanında gübre ve ilaca yapılan zamlar nedeniyle üretici köylüleri bekleyen tehlikenin de görülmesi gerektiğini söyledi.

Gıdadan mazota, elektrikten doğalgaza yapılan zamlar nedeniyle hayat pahalığı altında yoksullaşmanın hızlandığına dikkat çeken Keskin yaptığı yazılı açıklamada; “Zamlar yalnızca tüketim mallarına değil yaşamı, üretimi etkileyen her alanda devam ediyor. Üretici köylü üretimden kopacak. Fındık üreticilerinin kullanmada zorunlu olduğu gübre, ilaç, mazot yanında hayvancılık yapanlar da zor durumda. Yem fiyatı da arttı” dedi.

“GÜBRE VE İLACA ZAM ELEKTRİĞİ DOĞALGAZI GEÇTİ”

Dünya üretiminde belirleyici olan Türkiye’nin fındık üretimi konusunda planlı bir üretim politikasının olmadığını belirten Keskin, “Üretici bu yıl da emeğinin ve ürününün karşılığını alamadı. Maliyeti kurtarmadı. Şu an bile 33 TL olsa da bir kıymeti yok. Zamlar nedeniyle yaşanan hayat pahalılığı üretici köylüyü de bunalttı. Gübre ve ilaç fiyatları yüzde 200-400 arasında arttı. Son bir yılda amonyum sülfat gübresinde yüzde 441, amonyum nitrat gübresi yüzde 373 ve 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 236, ÜRE gübresi yüzde 394, DAP gübresi yüzde 259 arttı. Üretici, elektrik ve doğalgaz zammından bıktım diyemiyor çünkü gübre ve ilaca yapılan zam daha fazla” dedi.

“ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETMEK İSTİYORLAR”

Keskin, Tarım ve Kredi Kooperatifin gübre fiyatlarında yüzde 30 indirim yapmasının yeterli olmadığını belirterek, “Tarım Kredi Kooperatifi 14 Şubat tarihinden geçerli yüzde 30 indirim yapıyor. Bu yeterli değil. Üretici köylüye ölümü gösterip sıtmaya razı etmek istiyorlar. İndirimle ÜRE gübresi 9200TL, 20.20.0 gübresi 6100TL oluyor. Bu fiyatlarla da üretici mağdur ediliyor. İlaç fiyatları da bundan farklı değil. Bu fiyatlarla hangi üretici bahçesine gübre, ilaç atabilecek hatta bakımını yapabilecek. Gübre, ilaç; bakım yapılmadığında hem üretim hem de kalite düşüşü yaşanacak. Yani üretici köylü üretmemeye başlayacak. Girdilerin artmasıyla üretici üretimden düşürülmek ve toprağını sözleşmeli tarım kapsamında tarım ve gıda şirketlerine vermek zorunda mı bırakılmak isteniyor?” dedi.

“ÜRETİCİYE DESTEK ARTIRILMALI”

Alan Bazlı Desteğin 170 TL olmasının kabul edilemeyeceğini belirten Keskin, “Zamlar, üretimde maliyetler artarken destekler yerinde sayıyor. 170 TL artık sadaka seviyesinde bile değil. Destek ürüne verilmeli ve üretici örgütleriyle görüşülerek destek güncellenmelidir. GSMH’nin yüzde 1 oranındaki destek yüzde 2 olmalı ve yalnızca üretici köylüye verilmeli. Tarım ve gıda şirketleri bu destek dışında olmalıdır. Gübre, ilaç üretimi özel sektöre bırakılmayacak kadar önemli. Gübre ve ilaca yapılan zamlar geri çekilmeli, yoksa üretici üretimden uzaklaşacak” dedi.

“SEZON ÖNCESİ SES YÜKSELMELİ”

İki ay sonra üreticiler bahçeye bakım, gübre, ilaç vermeye başlayacaklarını söyleyen Keskin, “Sezon başlamadan üretici köylü yarınını görebilmelidir. Her yıl haziran ayından sonra yapılan tartışmalardan bir sonuç çıkmadığını gördük. Bu nedenle üreticiler ve örgütleri bugünden seslerini yükseltmeliler; taleplerini seslendirmeliler. Üretici köylüler örgütlenerek ürününe, emeğine sahip çıkmalı ki gelecekleri güvence altında olabilsin. Emek Partisi olarak üretici köylülerin emeğinin ve ürününün karşılığı alabilmeleri için mücadele edeceğiz. Demokratik halk iktidarı için mücadele ederek haklarımız güvenceye alınabilir” ifadelerine yer verdi.