Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Fındık fiyatı kimleri memnun ediyor?”

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, yaptığı yazılı açıklamada; “Fındık üreticisi, artan döviz karşısında ülkenin fındık ihracatında daha fazla kayıp yaşamaması için fındık fiyatlarının Dolar ya da Euro karşısında değerini koruması için önlem alınmasını istedi” dedi.

Tığlı; “İktidarın ekonomik sıkıntıları perdelemek üzere ‘ihracat rekoru kırdık’ dediği bu süreçte, fiyatı düşen tek ürün olma özelliği gösteren fındık, aslında geçmiş yıllardan bu yana tarımsal ihracatımızda daima en büyük gelir kalemimiz olma özelliği taşımaktadır. O halde pek övündüğünüz rekordan fındık üreticisi hak ettiği payı neden alamıyor?” diye sordu.

Tığlı, “Serbest piyasada fındık fiyatlarının her geçen gün düşmesi ve döviz kuru karşısında Türk Lirasının değer kaybetmesi elbette birilerine daha ucuza fındık temin etme ve artı servet sağlama imkânı veriyor. Geçtiğimiz aylarda serbest piyasada 1 kilo fındık 26 liradan satılıyorken karşılığı 3,7 dolarken bugün gelinen nokta da 1 kilo fındık 2,3 dolar ediyor. Bu durumdan kim memnunsa, fiyat belirlenirken ona danışılmış” ifadelerini kullandı.

“FİYATLARI DÜŞÜK TUTMAK PİYASAYI TEKELCİLERE TESLİM ETMEKTİR”

Tığlı; “Devlet fiyatı belirlerken üreticiyle değil tekel haline gelen firmalarla istişare ettiği için açıklanan fiyatların bir anlamı kalmıyor. Rekabet Kurulu’nu kim atıyor? Serbest piyasa diyerek, fındık piyasasını tekellere devreden iktidar, işin bu noktaya geleceğini bilmiyor muydu? Her halde yandaşına kazandırırken üreticiye dış mihraklar, yabancı tekeller deyip sorumluluktan sıyrılırım diye düşünüyordu. Bir firmanın ismi sürekli zikredilerek, fındık üreticisinin mağduriyetinin temel müsebbibi olarak bir firmayı göstererek AKP’nin üzerindeki yük hafifletilmeye çalışılıyor ve bu iktidarın işine geliyor. Bunun sebebi bahsi geçen 4 firma değil AKP’dir. Hesabı AKP vermelidir. Fındığın fiyatını, arz talep eğrilerinin ötesinde dünyada fındık tekeli haline dönüşen sermaye grupları belirlemekte, serbest piyasa denilen sürecin, üreticiden direkt alıcı durumunda olan irili ufaklı fındık tüccarları ve fabrikalara kadar olan kısmı da uluslararası tekelin kontrolü altında. Fakat bu firma ya da dört firma piyasayı, fiyatı düşük tutmak için ne yapıyorsa sen buna karşılık hangi tedbiri aldın diye sorulmaz mı? Onun düşük fiyat istemesi anormal oluyor da senin destekleme taban fiyatını düşük tutup piyasayı ona teslim etmen normal mi? Rekabet Kurulundan bu tekelleşme karşısında ne beklenebilir ki, balık baştan kokar” açıklamasını yaptı.