Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fındığa müdahale istedi

Bu haberin fotoğrafı yok

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, rekolte düşüklüğü nedeniyle hükümetten fındığa müdahale etmesini istedi. Bektaşoğlu’nun isteğine Maliye Bakanı Naci Ağbal karşı çıktı.

Vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri, gümrük vergileri, SGK ve belediye alacaklarını yeniden yapılandıran TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri sırasında Bakan Naci Ağbal’la CHP Giresun Milletvekili arasında fındık konusunda tartışma yaşandı. Bektaşoğlu, söz alarak fındıkta bu yıl rekoltenin 150 bin ton daha az olacağının tahmin edildiğini, bu nedenle hükümetin bu duruma müdahale etmesini istedi. Bakan ise, destek ödemesiyle üreticiyi piyasadaki dalgalanmalara karşı koruduklarını söyledi.

“REKOLTE AZ. BÖLGEMİZDE MAĞDURİYET VAR. FINDIK BU SEZONDA SAHİPSİZ. HÜKÜMET İTALYAN FİRMASININ FİYAT OLUŞTURMASINA GÖZ YUMUYOR”

“Fındık üreticilerine bol mahsul, hayırlı, bereketli bir sezon diliyorum” diye sözlerine başlayan Bektaşoğlu, şunları söyledi: “Ama bu dileğim çok gerçekleşmeyecek gibi. Çünkü, birincisi, bu yıl rekolte tahminlere göre geçen yıldan 150 bin ton daha aşağılarda. Örneğin Giresun’da geçen sezon 107 bin ton olarak tahmin edilen rekolte bu sezon 54 bin. Belki kuraklık ve dökülmeyle bu rekolte çok daha aşağılara inebilir. Bu durum bölgemizde bir mağduriyet yaratacaktır, üreticinin cebine ve piyasalara daha az para girecektir.

İkincisi, bütün uyarılarımıza rağmen, fındık bu sezon da maalesef sahipsizdir. İktidar, bilinçli olarak, Türkiye’de sektörün tamamına yakın bölümünü ele geçirmesine çanak tuttuğu İtalyan firmasının fiyat oluşturmasına maalesef göz yumuyor, çıkarlarına hizmete devam ediyor. Alıcı bir kurumla müdahale etmiyor, fiyat belirlemiyor, korkuyor, çekiniyor.”

FINDIĞI KALICI POLİTİKALAR KURTARIR, CHP MÜCADELESİ BUNUN İÇİN

CHP Milletvekili Bektaşoğlu, konuşmasını, “Rekolte azlığı fındık fiyatının inşallah 20 liraya çıkmasına neden olabilir ama fındığın ve üreticinin kaderini kalıcı politikalar belirleyecektir. Cumhuriyet Halk Partisi bunun için mücadele ediyor. Son olarak da hazırladığımız fındık raporu da bunu sağlayacaktır diye tahmin ediyorum” diye bitirdi.

BAKAN AĞBAL: DEVLET ÜRETİCİYİ KORUYAN BİR SİSTEM KURMALI 

Bülent Bektaşoğlu’nun sözlerine hükümet adına cevap veren Maliye Bakanı Naci Ağbal ise rekolte düşüklüğüne ve diğer piyasa olumsuzluklarına karşı üreticiyi destek ödemeleriyle koruduklarını belirtti. Bektaşoğlu’nun ‘piyasayı yabancı firmalara teslim ettiniz. Fiskobirliği devreye sokun, ürüne destek olun” diye laf atması üzerine Bakan şunları söyledi. “Hep beraber konuşalım -yani sizin de görüşleriniz, önerileriniz- beraber oturalım, konuşalım. Bakanlığımız bu konuda çalışmalar yapıyor, sizlerden gelecek görüş ve öneriler çerçevesinde doğrusu neyse onu yapalım. Ama doğrusu piyasaya müdahale eden -benim şahsi görüşüm bu- alım politikaları yerine serbest piyasa içerisinde devlet çiftçinin belirli bir geliri her hâl ve takdirde almasını sağlayacak bir sistem kurmalı. Nitekim 2010 yılından bu yana -ben fındıkla ilgili önceki yıllarda yaşadıklarımızı hatırlıyorum- bu sorunlar büyük ölçüde ortadan kalkmış oldu.”