Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

EMEP, “Fındık fiyatı 80 TL olmalı”

Emek Partisi Giresun İl

Emek Partisi Giresun İl Temsilcisi Halit Keskin, “Fındık fiyatının belirlenmesi yetmez, alım garantisi şart” diyerek üreticileri ürünlerine sahip çıkmaya çağırdı.

Hasat zamanı yaklaştıkça fındık fiyatının ne kadar olacağından başka bir çözüm tartışılmadığına dikkat çeken Emek Partisi Giresun İl Temsilcisi Halit Keskin, “Fındık politikası üretici aleyhine yasa ve yönetmeliklerle olağanlaştırıldı. Fındık fiyatını tartıştırılarak gerçek sorun gözden kaçırılıyor. Fındık fiyatını 80 TL açıklasalar da sorun bitmiyor. Çünkü TMO aracılığıyla alınan fındık yeterli değil.” dedi.

TEKELLER BELİRLEYİCİ

Fındık-tarım yasa ve yönetmelikleriyle tarım ve gıda tekellerinin belirleyici duruma geldiğini söyleyen Keskin, “2000 yılında çıkarılan, birlikleri şirkete dönüştüren ve devlet desteğini kaldıran 4572 sayılı yasadan sonra AKP iktidarı da yeni yasa ve yönetmeliklerle fındık-tarım politikalarında tarım ve gıda tekellerine piyasayı belirleme olanağı tanıdı. Artık devlet fındık fiyatı açıklasa da alım garantisi sağlamadığı için piyasayı yerli ve yabancı tarım-gıda tekelleri belirliyor.” diyerek üreticilerin taraf olmadığı uygulamalarda mağduriyetin devam edeceğini söyledi.

FINDIK FİYATI

Fındık fiyatında maliyetlere dikkat çeken Keskin, “Maliyetler yüzde 300-400 arttı. Ziraat Odalarının açıkladığı tavsiye biçimindeki giderlerden patozun saatlik ücreti 800 TL. Uygulamada bu fiyat bin TL’nin altında olmaz. Ortalama 1,5 ton fındık ayıklansa (fındığın kuruluğuna göre oran değişebiliyor) fındığın maliyetine kilo başına 75 kr. etkisi oluyor. Bu bile maliyetin yüksekliğini gösteriyor. Ayrıca tarım ve gıda tekelleri üreticinin emeğini gidere dahil edilmesini düşünmüyor. Üretici sanki şirketlerin ücretsiz işçileri. Tüm giderler kalem kalem incelendiğinde 45-50 TL dolayında gider oluyor. Fındık fiyatı 80 TL’den aşağı olmamalı. Bu fiyat Eylül ayında enflasyonun ne olacağı hesabı dışındadır. Yarın durumda değişiklik olduğunda fiyat da yükselmelidir.” dedi.

ALIMDA SINIR OLMAMALI

Fındık fiyatının 80 TL açıklanmasının da yeterli olmadığını vurgulayan Keskin, “Fiyat ne kadar açıklanırsa açıklansın önemli olan fındık alım garantisidir. TMO, dönüm başı 80 Kg. fındık alıyor. Bu yeterli değil. TMO tarafından (ya da Fiskobirlik üzerinden) alınan fındığa sınır koyulmamalı, getirilen fındığın tümün alınmalıdır. Çünkü TMO, tarım ve gıda tekellerini etkileyecek oranda fındık almıyor. Bu da fındık fiyatının düşmesine neden oluyor. Bu nedenle yeniden vurguluyoruz ki, fındık politikası yalnızca fiyata bağlı değil. Üreticilerin de taraf olduğu bir tartışmayla yeni demokratik halkçı tarım politikası oluşturulmalıdır” dedi.