Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Emekliler Sıfır Zam Alacak: Kök Maaş Krizi!

Hükümetin Meclis’e sunmayı planladığı torba yasa taslağında, emeklilerle ilgili kök maaş düzenlemesine yer verilmemesi, milyonlarca emeklinin Temmuz ayında zam alamayacağı anlamına geliyor.

Hükümetin Meclis'e sunmayı planladığı

Vergi düzenlemeleriyle birlikte sunulacak olan yasa taslağı, emeklilerin maaş artış beklentilerini boşa çıkaracak gibi görünüyor.

ENFLASYON VERİSİ BELİRLEYİCİ OLACAK

Memurların ve emeklilerin alacağı zam oranını belirleyecek olan 6 aylık enflasyon verisi, 3 Temmuz’da açıklanacak. Ekonomi çevreleri, en düşük emekli maaşı ve kök maaş düzenlemeleri konularında yoğun spekülasyonlar yaparken, hükümetin kök maaş düzenlemesini yasa taslağına dahil etmemesi eleştirilere neden oldu.

10 BİN TL ALTINDAKİ MAAŞLAR İÇİN ZAM YOK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, maaşı 10 bin liranın altında kalan yaklaşık 3,6 milyon emekliyi ilgilendiren kök maaş düzenlemesi konusunda son sözü söyledi. Temmuz ayında Meclis’e sunulması beklenen torba yasa taslağında bu düzenleme yer almazken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından taslağa 5 madde eklendi. Ancak kök maaş düzenlemesinin yer almaması, 10 bin TL’nin altında maaş alan emeklilerin Temmuz zammından yararlanamayacağı anlamına geliyor.

KÖK MAAŞ HESAPLAMASI

Kök maaş hesaplaması, emekli maaşları üzerinde belirleyici bir faktör olarak duruyor. Örneğin, kök maaşınız 8 bin TL ise ve tahmini 6 aylık enflasyon farkı yüzde 25 olarak açıklanırsa, en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL rakamı hiç artırılmazsa, oransal zamdan faydalanamayacak duruma gelebilirsiniz. Bu durumda ‘sıfır’ maaş zammı almış olacaksınız.

TEPKİLER VE BEKLENTİLER

Hükümetin bu yaklaşımı, kamuoyunda büyük tepki çekmeye devam ediyor. Emekliler, zam beklentilerinin boşa çıkmaması için hükümetten adil bir düzenleme bekliyor. Emekliler, yaşam koşullarını sürdürebilmek için gerekli olan maaş artışının yapılmasını talep ediyor ve bu konuda hükümetten bir an önce çözüm bekliyor.