Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doka’nın Doğu Karadeniz Bölge Ekonomisine katkısı

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) İzleme Değerlendirme Birimi Başkanı Fatih Eğe, bugüne kadar bölgede 895 projenin desteklenerek 95 milyon kaynak aktarıldığını belirterek en çok imalat ve turizm sektörlerinin desteklendiğini söyledi. Eğe, bölgede 300 KOBİ’ye destek verildiğini ve buna karşın da 4 bin istihdam sağlandığını kaydetti. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu TTSO AB Bilgi Merkezi tarafından Trabzon ABİGEM’in desteğiyle düzenlenen Avrupa Birliği KOBİ Günleri’nde konuşan Eğe, DOKA’nın 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulduğunu, 2010 yılında da aktif olarak faaliyete başladıklarını ifade ederek temelde bölgede hibe vermenin ötesinde bölgenin kalkınma modelini bir şekilde dizayn etmeye çalıştıklarını belirtti. Eğe, “Temeldeki amacımız bölgedeki kurumlar arası ve KOBİ’ler arası iletişimi iş akışını koordine etmek. Yereldeki potansiyeli merkezden gelen kararlarla değil de kendi bölgemizden çıkan kararlarla harekete geçirmek. Ajansımızın asıl vasfı bu. Bunu yaparken de sürdürülebilir bir kalkınmayı hedefliyoruz. Ajansın bir yönetim kurulu var ve bu yönetim kurulunda altı ilden valiler, belediye başkanları, ticaret ve sanayi odası başkanları ve il genel meclisi başkanları yer alıyor. Diğerlerinden farklı olarak biz Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Rize, Ordu ve Artvin olmak üzere belirli bir bölgeye hitap ediyoruz. Yine kendi içimizde de icra organı ve karar mercii olmak üzere bir işlem yapımız mevcut” dedi.
Temelde iki ana grupta destekleri olduğuna dikkat çeken DOKA DİB Başkanı Fatih Eğe “Biri teknik destek. Burada doğrudan mali destek vermiyoruz ancak onların ihtiyaçlarını karşılamak için ülke çapındaki hizmet veren kuruluşlardan sağladığımız bir tür destek bu. Asıl önemli olan mali desteklerimiz. Bunlar da kendi içinde doğrudan finansman desteği ve teknik çağrı şeklinde uyguladığımız hibe fonlu programlar. Gelecekte faizli ve faizsiz kredi destek faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Yatırımcılarımızın uzun dönemli yatırımlarına vade sağlamaya çalışıyoruz. Bakanlık kapsamında bunun daha da çeşitlendirilmiş içerikleri var biz de buna alttan destek vermeye çalışıyoruz. Bunlardan bir tanesi girişimcilik sermayesi destek programı taslak olarak çalışmaları devam ediyor“ şeklinde konuştu.
Panelin sonunda TTSO Başkan Yardımcısı Erkut Çelebi, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı İzleme Değerlendirme Birimi Başkanı Fatih Eğe plaket takdim etti.