Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

DEMOKRASİ SADECE SANDIK MI?

Son günlerde demokrasiyle ilgili böyle bir tanım ortaya çıktı. Demokrasi eşittir sandık!
Oysa demokrasiyi yasama, yürütme ve yargıdan oluşan bir bütün olarak ifade ediyorlardı. Hatta basını da yanlarına koyarak dört temel kavramla açıklıyorlardı demokrasiyi.
Demokrasiyi sadece sandıkla özetlemek kavramın daralmasına neden olmaz mı?
Bir de buna ileri demokrasi diyorlar!
Sandıktan kim çıkarsa, seçimi kim kazanırsa her şey onda bitecek. Bu biraz “ Tek adam” yönetimi olmuyor mu?
Yasama da o olacak yürütme de… Hatta yargı da!
Sandıktan çıktın mı yasa da sensin yürütme de… Peki ya hukuk ne olacak? Tek adam ne derse o olacak. Anayasa, kanun ve diğerleri için ne diyeceğiz? Onu da tek adam bilecek.
Demokrasiyi böyle tanımlarsanız, demokrasinin diğer kurumlarını tanımazsanız o kurumlarla kavga etmekten ülkeyi yönetecek enerjiniz kalmaz.
Bugün Türkiye’de yaşanan manzara bu… Demokrasiyi sandık olarak tanımayanlar her gün demokrasinin bir başka kurumuyla kavga etmekten ülkeyi yönetemiyorlar.
Seçimlerden bir kere galip çıktıysanız yargıya da hükmedersiniz hukuka da. Yargı kararlarını eleştirerek gayri milli olduğunu iddia edebilirsiniz. Üniversitelerle, meslek örgütleriyle hiç ilgi alanınız olmadığı halde tartışmaya girebilirsiniz.
Bir profesörün bilimsel bir tezini kabul etmezsiniz. Hatta o konuda sandığa gitmeyi bile önerebilirsiniz. Çok rahatlıkla “ Cübbeni çıkarda sandıkta hesaplaşalım” diye meydan okuyabilirsiniz. Milli irade benim gibi düşünüyor, halkım böyle istiyor diyebilirsiniz.
Mesela Merkez Bankası’nın faizi indireceğini veya yükselteceğini bile sandığa götürebilir, milli iradenin vereceği karara saygılı olunmasını savunabilirsiniz. Sandık ne derse o olur!
Demokrasi sadece sandıksa dünyanın hemen her ülkesinde sandıklar kuruluyor ve seçim yapılıyor. O sonuçlara göre de birileri o ülkeleri yönetiyor. Şimdi o ülkelerin hepsinde demokrasi vardır diyebilir misiniz?
Daha geçen hafta Mısır’da seçim yapıldı. Sandık kuruldu ve öyle ya da böyle bir seçim gerçekleştirildi. Şimdi Mısır’da aylarca darbeci dediğiniz kişiye seçimle gelmiş bir yönetici mi diyeceksiniz? Şimdi o demokrasi mi olacak?
Sandık diyorsanız işte sandık.! Bitti mi? Bitmedi.
O başka, Mısır farklı diyemezsiniz. Demokrasiyi sadece sandıkla ifade eden bir tanımlamayla sınırlarsanız sonuç buraya çıkar.
İşte Suriye ve Esat; ülke seçime gidiyor. Sandıksa sandık, seçimse seçim.
Suriye’de yapılan seçimin sonuçlarını meşru kabul edecek misiniz? Demokratik bir seçim oldu, halkın iradesi sandığa yansıdı, milli irade öyle istedi diyecek misiniz? Belki de Esat yüzde 80 90 oy alacak. Suriye’de demokrasi var anlamı çıkartabilir misiniz bu sonuçlara bakarak?
Suriye Başka, Esat farklı deme şansımız var mı?
Baştan ölçüyü siz koydunuz; demokrasiyi sandıkla sınırlandırdınız. Öyleyse her sandıktan çıkanı demokrasinin ürünü olarak tanımak zorundayız.
Sadece, sandık sizi işaret etti diye demokrasilerde her şeyi sandık sonuçlarıyla açıklayamazsınız. Sandık sonuçları önemli bir etkendir ancak her şey değildir. Yönetimde her bireyin kendisini ifade edebileceği bir ortamın oluşmasıdır gerçek demokrasi.
Siz istediğiniz gibi tanımlayın demokrasiyi, o sizin bakışınız ve anlayışınız bir ölçüsü olarak kayda geçecektir. Tarih sizi bu tanımınızla yazacak ancak siz öyle tanımlıyorsunuz diye demokrasi bu dar kalıba sığmak zorunda kalmayacaktır.
Geçmişte de deneyenler oldu ama olmadı.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678