Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çorum'dan kısa kısa

Bu haberin fotoğrafı yok

ÇORUM (AA) – Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, 29 Ekim 1923'te Türk milletinin Anadolu'da hür ve bağımsız bir devlet kurarak Türk milli tarihinde yeni bir dönemi başlattığını belirtti.

Çiftçi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada bu yıl Cumhuriyetin kuruluşunun 96'ncı yıl dönümünün kutlandığını hatırlattı.

Mondros Mütarekesi hükümlerine dayanarak Anadolu'yu işgal edip, Türk milletini esaret altına almak isteyen batılı emperyalist devletlerin planlarının, İstiklal Mücadelesi ile bozulduğunun altını çizen Çiftçi, şunları kaydetti:

"Dünya tarihinin en büyük cihan devletlerinden biri iken 'tarihin nesnesi olma' tehlikesi ile karşı karşıya kaldığımız dönemde yaşadığımız büyük çöküşün ardından, Anadolu yeni bir doğuşa sahne olmuş ve Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulmuştur. 1699’da imzaladığımız Karlofça Antlaşması'ndan sonra başlayan gerileme dönemine son veren bu yeniden silkiniş ile milletimiz, Anadolu'da yeniden hür ve bağımsız bir devlet kurduğunu bütün dünyaya ilan ederek milli tarihimizde yeni bir devir başlatmıştır. Tarihimizin doğal seyri içinde Osmanlı Devleti’nin varisi olan Türkiye Cumhuriyeti, kısa sürede yaptığı önemli atılımlarla hürriyet ve bağımsızlığını perçinlemiş ve tüm mazlum milletlerin umudu olmuştur.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. yılı vesilesiyle, TBMM’nin ilk başkanı ve ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, Cumhuriyetin kuruluşunda hakkı ve emeği olan tüm devlet ve siyaset adamlarını, minnet ve şükranla anıyorum. Cumhuriyetimizin ebed-müddet olmasını niyaz ediyorum."

– Ahlatcı, Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı

AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 96'ncı yıl dönümünü kutlamanın onurunu yaşadığını bildirdi.

Türk milletinin her türlü zorluğa ve imkansızlığa rağmen vatan sevgisi, hürriyet ve istiklal aşkıyla, bağımsızlığına kavuşabilmek için kadınıyla erkeğiyle yaşlısıyla genciyle topyekun giriştiği Kurtuluş Savaşı'nın her safhasının eşsiz kahramanlık destanlarıyla dolu büyük bir zafer ile sonuçlandığını belirten Ahlatcı, şunları kaydetti:

"Cumhuriyetimizin değerlerini, demokrasiyle taçlandırma başarısı gösteren ülkemiz, barışı esas alan dış politikasıyla, köklü tarihi geçmişi, zengin kültürü ve jeopolitik konumuyla bölgemizin ve dünyanın parlayan yıldızı haline gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, artık her alanda dev atılımlar gerçekleştirmiş bir dünya devletidir. Türk İstiklalini ve Türk Cumhuriyeti'ni ilelebet korumak ve muhafaza etmek görevimizi, Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda en son 15 Temmuz'da olduğu gibi her ne koşulda olursa olsun yerine getirmeye devam edeceğiz. 29 Ekim, bütün dünya karşısında dimdik durarak 'Biz Türkiyeyiz' diyebilmektir."

– Tüfekçi, Cumhuriyet Bayramını kutladı

CHP İl Başkanı Hasan Eray Tüfekçi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada Cumhuriyeti savunmaya ve sahip çıkmaya devam edeceklerini vurguladı.

Tüfekçi, açıklamasında, "Cumhuriyetimiz farklı dinlerin ve farklı dillerin bütünüdür. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde milli mücadele verilerek kurulup, bugünlere kadar toplumsal bütünleşme ile yaşatılmıştır. Cumhuriyetin ışığı sönmeyecek ve sonsuza kadar yaşatılacaktır." ifadesini kullandı.

Cumhuriyetin en büyük devrim olduğunu belirten Tüfekçi, şunları kaydetti:

"Esaretten kurtulma mücadelesini veren ulusumuz, Cumhuriyetin temellerini atarak 'egemenlik milletindir' ilkesini benimsemiş ve iradesini saraydan alıp Millet Meclisi'ne vermiştir. Cumhuriyetin ilanı milletimize özgür ve eşit hakların imkanını sağlamış, ümmet olmaktan yurttaş olma hakkına kavuşmuştur. Cumhuriyet Bayramı’nı milletçe coşkuyla kutlamak, Cumhuriyet kazanımlarına verilecek önemli bir değerdir. 29 Ekim'de bu değeri en güzel şekilde yaşatacağımıza inancım tamdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşı olmaktan duyduğum gurur ve onurla Cumhuriyetimizin 96. yaşını kutlarken, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşlarını ve kahraman şehitlerimizi rahmetle anıyorum."

– Karapıçak, Cumhuriyet Bayramını kutladı

MHP İl Başkanı Agah Karapıçak, yayımladığı mesajda Cumhuriyetin ilanının 96'ncı yılının heyecan ve gururla kutlandığını bildirdi.

Türkiye
Cumhuriyetinin, Türk'ün son ve ebedi yurdunda ilelebet yaşayacağının altını çizen Karapıçak, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Devletimiz 96 yılda pek çok badireyi atlatmış, pek çok saldırıyı
bertaraf etmiş ve gücüne güç katarak yoluna devam etmektedir. Kuruluş ve çok partili siyasi hayata geçişin ardından, cumhurbaşkanlığı
yönetim modeli ile üçüncü devresine giren Cumhuriyetimiz daha da
güçlenmiş ve sağlamlaşmıştır.
Türk milleti kendi hür iradesiyle yönetim şekline ve modeline sahip
çıkmıştır.
96 yıl Türkiye Cumhuriyeti tarihi bakımından henüz başlangıç demektir. Son
vatanımızdaki son devletimiz ise dünya durdukça daim olacaktır.
Türkiye Cumhuriyeti insanlık ailesine merhameti ve adaleti öğretmeye
devam edecektir. Dünyanın neresinde mazlum varsa yanında olmaya,
neresinde aç varsa doyurmaya devam edecektir.
Asya ve Afrika'da yaşanan son gelişmeler, Orta Doğu'daki kanlı hesaplar
göstermiştir ki, hür ve bağımsız olamayan milletler başkalarının
iştahına kurban olmaktadır.

Türk'ün devleti güçlü oldukça yaralar daha çabuk sarılmakta, göz yaşları
silinmektedir.

96. yalımızda yaşadığımız son gelişmeler, özellikle Barış Pınarı
Harekatı ile göz önüne serilen manzara ibret vericidir."