Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Başbakan DOKAP’I yeni sanıyor”

Bu haberin fotoğrafı yok

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “Karadeniz illerini ziyaretinde bölge ve iller arası gelişmişlik farkı ve adaletsizliği ortadan kaldıracak diye müjdelediğin DOKAP yıllar önce bunun için kuruldu ve Trabzon-Rize koridorunun gelişimine hizmet ediyor haberin yok” dedi.  Konu ile ilgili Başbakan’ın yanıtlaması için TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Karaahmetoğlu illerimiz arasında gelişmişlik farkını gerçekten giderecek, Giresun ilinin kalkınmasına katkı sağlayacak hangi yeni uygulamayı müjdeliyorsun onu söyle dedi.
Başbakan’a Doğu Karadeniz Parojesi Eylem Planının (DOKAP) nasıl yürüdüğüne bakıp revize edeceğiz sözünü de hatırlatan Karaahetoğlu eksiklikleri tek tek sıraladı ve yıllardır niye düzeltilmediğini sordu.

DOKAP GELİŞMİŞLİK FARKINI GİDERMEK İÇİN NE YAPTI

“Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra belli başlı 13 tane bölge kalkınma planından 6’sı yani neredeyse yarısı hiç uygulanamamıştır. Yine bölgeler arasındaki gelişmişlik farkından kaynaklanan sorunların bölge kalkınma planlarıyla giderilmeye çalışılması kapsamında 03.06.2011 tarih ve 642 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı kurulmuştur. Proje Bölgesi, 48,256 km² alanda yer alan Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illerinden oluşmaktadır. Bölgede toplam yaşayan nüfus 4 milyona yaklaşmaktadır. DOKAP bölgenin gizil gücünden ve bölgesel kaynaklardan yararlanarak kalkınmayı sağlama hedefine yönelik çalışmalar yürütmek üzere kurulmuştur. DOKAP temel altyapı ihtiyaçlarının karşılanarak ve bölgede ekonomik kalkınmanın ve sosyal gelişmenin hızlandırılmasını hedeflemektedir. Ülkemiz bölgelerarası, bölge içi dengesizlik ekonomik, sosyal ve kültürel yönleriyle bir sorun olarak varlığını devam ettirmektedir. Bu bölge planlarının uygulanmasında bir sorun olduğunu göstermektedir. Giresun ili DOKAP kapsamında belirlenen hedefler doğrultusunda hak ettiği desteği görememiştir. Geçtiğimiz gün Doğu Karadeniz İllerine yaptığınız ziyaretler basında “Başbakan Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı’nı (DOKAP) açıkladı, müjde verdi” biçiminde yer almaktadır. Doğu Karadeniz Projesi Eylem Planı’nı açıklarken yaptığınız konuşmada, ” Doğu Karadeniz Bölgesi’ni DOKAP çerçevesinde çekim alanı haline getirmeye kararlıyız” demektesiniz. DOKAP ile bölgeler arası adaletsizliği ortadan kaldıracağınızı, planın nasıl yürüdüğüne bakacağınızı, gerektiğinde revize edeceğizi ifade ediyorsunuz.”

Buna ilişkin olarak:

1.Yeni kurulan bir örgütlenme biçimi gibi müjdelediğiniz DOKAP’ın zaten mevcut bir yapı olduğu, bölgelerarası, bölge içi gelişmişlik farkını gidermek yerine bunu koruyan hatta pekiştiren ve artıran bir anlayışa, dar bölgeci bir tutuma hizmet ettiği iddialarından haberdar değil misiniz? DOKAP’ın yıllardır bahsettiğiniz ilke ve hedeflerden uzak biçimde faaliyet yürüttüğü uygulamalarından haberdar değil misiniz?

2.DOKAP’ın yıllardır Trabzon- Rize illeri koridorunun gelişimine yönelik faaliyet yürüttüğü eleştirileri zatıâlinize ulaştırılmış mıdır? Bu hususta bir talimat vermeyi, tedbir almayı düşünüyor musunuz?

3.Yakında hizmete gireceğini açıkladığınız havalimanı ile DOKAP’ın, Trabzon- Rize koridoru dışında Giresun – Ordu Koridoru sanayi ve hizmet sektörünün gelişimine dönük projeleri hayata geçirmek üzere çalışma yürütmesinin bölge içi gelişmişlik farkının azaltılması ve ülke kalkınması açısından zaruret arz ettiğini siz de düşünüyor musunuz?

4.DOKAP bölgesel kalkınmaya yönelik, bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmaya yönelik faaliyetlerine sizin bu açıklamanız ardından hemen başlayacak mıdır?

5.Giresunlunun DOKAP ile ilgili olarak şahsınızdan duymak istediği müjdenin, gelişimine katkı sağlanıp, bölgenin öncelik tanınan illeri seviyesine nasıl ulaştırılacağına yönelik bir eylem planı olduğunu biliyor musunuz?

6.DOKAP illeri arasında gelişmişlik farkını giderecek, Giresun ilinin kalkınmasına yönelik hangi uygulamayı müjdeliyorsunuz?

7.Konuşmanızda yeşil yol ile 8 ilin yaylalar ile birbirine bağlanacağını bir kez daha ifade ettiniz. Giresun İli şehir merkezi geçişinde acil bir güney yolu ihtiyacı da DOKAP kapsamında yer alıp değerlendirilecek midir?

8.Bölgenin kültür varlıklarını koruyacağınızı ifade ederken, Karadeniz’in insan yaşayabilen arkeolojik öneme sahip tek adası Giresun Adası’nın bölge turizmine kazandırılmak üzere DOKAP tarafından fark edilmesini de sağlayacak mısınız?

9.Bölgenin yat ve Kuruvazör turizmi için gerekli etüd çalışmalarının yapılacağını ifade ederken DOKAP Sektörel Strateji Bölümü Mekânsal Gelişim ve Altyapı Geliştirme Satratejisi kısmında Karadeniz’in üçüncü büyük limanı, Giresun Limanının isminin geçmemesini de izah eder misiniz?

10.Konuya ilişkin olarak, DOKAP’ın hemen hissedileceği, kamuoyuna yansıtılsın diye yapmadığınız şeklinde ifadeniz olmuştur. O halde DOKAP kapsamında Giresun Limanının otopark olarak görülmesi, değerlendirilmesi anlayışından hemen vazgeçilecek midir?

11.DOKAP Turizm kaynakları bölümünde Sisdağı, Kulakkaya, Paşakonağı yaylalarının, Giresun Kalesi, Giresun Zeytinlik Mahallesi, Şebinkarahisar Kalesi, Meryemana Manastırının, Licese Kilisesi’nin yer alması ya da desteklenecek yerler arasında yer alması hususunda bir hatırlatma yapmayı düşünür müsünüz?

12.Çay ve fındığın planını hazırlayacağız demektesiniz. DOKAP sektörel strateji bölümünde kıyı bölgelerinin doğal koşullarına iyi uyum sağladığı belirtilen çay ve fındığın, aşırı üretimi sorun şeklinde değerlendirme yapıldığı bilgisi tarafınıza iletilmiş midir? Fındıkta üretim fazlalığının bulunmadığını ve hatta son olarak Bakanlar Kurulu kararıyla üretim sahalarının genişletildiğini kendilerine izah etmeyi düşünür müsünüz? 200 bin fındık üreticisinin ortağı olduğu Fiskobirlik’in DOKAP Kapsamında değerlendirilecek kurumlar arasında yer almasını sağlar mısınız? Yine; çayda arz fazlası ürün olmadığı ve sorunun kaçak çay üretimi olduğu, DOKAP sektörel strateji bölümünde yer alan çay üretiminin Rize Trabzon Artvin illerinde yapıldığı belirtilip Giresun’a yer verilmediği fakat Artvin iline yakın çay üretimi olan Giresun’da ciddi miktarda çay üretimi yapıldığı izah edilip düzeltilmesini de sağlar mısınız?