Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Baro’dan, “Bu ateşi söndürün” çağrısı

Giresun barosuna kayıtlı avukatlar

Giresun barosuna kayıtlı avukatlar adli yılın açılışı nedeni ile dün Giresun valiliği önündeki Atatürk Anıtına çelenk koyup saygı duruşunda bulundular. CHP Giresun milletvekili Bülent Bektaşoğlu’nun da katıldığı adli yıl açılış töreninde konuşan Giresun Barosu Başkanı Gültekin Uzunalioğlu, “7 Haziran genel seçimlerinin hemen akabinde sanki bir yerlerden düğmeye basılmış gibi ülkemiz ateş çemberine ve kan gölüne döndü. Bu süreçte siyasi sorumluluk alması gerekenler ise siyasi ikbal peşindeler. Oynanan erken seçim tiyatrosunda bu sürecin oylarını artırıp artırmadığı hesabı içindeler. Ne olursunuz bu ateşi söndürelim” çağrısı yaptı. Uzunalioğlu, “Bu güzelim yurdumuzda insanca, özgürce, kardeşçe ve barış içinde yaşamaktan bizleri mahrum etmeyin. Terörle kararlılıkla, ancak Devlet olmanın sorumluluğu ve hukuk sınırları içinde kalınarak mücadele edilmeli, bu mücadeleden asla taviz verilmemelidir. Türkiye’yi kanlı bir boğazlaşmaya götürecek bir takım provokasyonlara karşı uyanık olunmalı, etnik veya mezhepsel ayrımlar reddedilmeli, ayrıştırıcı, insanları kutuplaştırıcı söylemlerden vazgeçilmeli, kardeşlik ve birlikten uzaklaşılmamalı, milli birlik ve beraberliğe, hukukun üstünlüğüne sımsıkı sarılınmalıdır” dedi.

Uzunalioğlu adli yıl açılışındaki konuşmasında şunları söyledi: “Ülkemizde Anayasa ve hukuk bizzat ülkeyi yönetenler tarafından adeta askıya alınarak, yargı bağımsızlığı ve hukuk güvenliği yok edilme aşamasına gelmiş, hukuk devleti büyük yara almıştır. Kimsenin hukuk güvenliği olmadığı gibi vatandaşın yargıya güveni sarsılmıştır. Vatandaş yargı mensupları arasındaki gruplaşmayı sorgulama noktasına gelmiştir. Hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti ilkesi demokrasinin en önemli unsurudur. Bu değerler devletin topluma ve bireylere lütfu değil, uzun tarihsel mücadele ve birikimin ürünüdür. Hukuk devletinin olmazsa olmazı bağımsız ve tarafsız yargıdır. Bağımlı ve taraflı yargı ancak totaliter rejimlerde olur. Hukuk Devletinde hukuk hiçbir zaman baskı, intikam ve rövanş alma aracı olarak kullanılamaz. Hukuk güvenliği herkes için bir gerekliliktir. Hiçbir gücün yargıya egemen olmasına izin verilmemelidir. Tarih hukukun bir gün herkese lazım olacağını ve kimsenin yargısının da kimseyi kurtarmaya yetmediğini defalarca göstermiştir” dedi.

Uzunalioğlu avukatların taleplerini de şöyle sıraladı: “CMK uyarınca görevlendirilen müdafilerin ücretinin Avukatlık Asgari Ücret seviyesine yükseltilmesini istiyoruz. 6100 Sayılı HMK ile getirilen ekonomik bakımdan güçlü olmayanların dava açmalarını ve hak aramalarını engelleyen Gider Avansı Tarifesi uygulamasının düzeltilmesini istiyoruz. Uygulamada yargıya geciktirmekten başka bir işe yaramayan duruşma günü verilmesini engelleyen HMK’daki dilekçeler teatisi döneminin kaldırılmasını istiyoruz. Yargıya bağlı Adli Kolluk kurulmasını istiyoruz. Özgür Baroların denetiminin TBB’ce gerçekleştirilmesini istiyoruz.

Avukatların müvekkil-vekil ilişkisini düzenleyen vekâletnamelerini kendilerinin tanzim etmesini istiyoruz. Avukat Stajyerlerine de Hâkim Savcı Stajyerleri gibi sosyal haklar ve ücret verilmesini istiyoruz. Hukuk Fakültelerinin kontenjanlarının azaltılmasını, Avukatlığa kabul sınavının ivedi olarak getirilmesini istiyoruz.  Yeni büro açan genç meslektaşlarımıza vergi, sigorta muafiyeti ile faizsiz kredi verilmesini istiyoruz. Avukatlığın ekonomik sıkıntısının giderilmesi için mesleki faaliyet alanının genişletilmesini istiyoruz. Kamu Avukatlarının özlük ve mali haklarının iyileştirilmesini istiyoruz. Avukatlık hizmetinin lüks olmaktan çıkarılmasını ve KDV oranının % 18 den aşağıya çekilmesini istiyoruz.  Belli meslek kıdemine sahip meslektaşlarımıza Yeşil Pasaport Hakkı getirilmesini istiyoruz.”