Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Aksa gibi Nurettin Canikli’de aksamış”

Bu haberin fotoğrafı yok

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin Giresun’un Alınca köyünde  elektrik hizmetini yürüten dağıtım şirketi AKSA elektriğe yönelik sözlerinin üç yıl önceki ifadeleriyle aynı olduğunu hatırlatıp Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a sorular yöneltti. Karaahmetoğlu vatandaşımız şikâyetlerinin çözümüne dair yeni bir müjdeli haber için Sayın Canikli’nin 2019 Milletvekilleri seçimleri öncesi yeniden bir köyümüze ziyaretini mi bekleyecek diye sordu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Merkez Alınca Köyü’nü ziyaretinde Giresun’da elektrik dağıtım hizmeti veren Aksa Çoruh Elektrik AŞ. ile ilgili şikayetlerini ileten vatandaşlarımıza seslenmiştir. Sayın Canikli,  AKSA’nın Giresun merkez, ilçe ve köylerinde sık sık yaşanan elektrik sorunlarının giderilmesi için verdiği sözü tutmaması ve gereken altyapı çalışmalarını gerçekleştirmemesi halinde özelleştirmenin iptal edileceğinden emin olun diyerek bir kez daha Giresun’un Milletvekili olduğunu hatırlatmış bu sebeple tebrik ve takdirlere mazhar olmuştur. Ancak; unutulan  üç yıl önce de muhtarlarımızla bir kahvaltıda bir araya gelen Sayın Nurettin Canikli’nin o vakitte  “AKSA’nın lisansının iptal edilmesine kadar varan yaptırımların uygulanması için girişimlere başladıklarını ifade ederek,”Özellikleşme şartlarına uygun olarak hareket etmedi ve etmiyor. En son burada bir toplantı yapmıştık. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız da gelmişti. Tüm bu sorunları AKSA yetkilileri ile masaya yatırdık, yine sözler alındı. Taahhütler verildi, ama hiç birisi bugüne kadar yerine getirilmedi. Artık kullanılacak kelime bulamıyorum. Şimdi şunu yapıyoruz, maalesef o noktaya geldik” ifadelerini kullandığıdır. Yine o vakit aynı toplantıda Sayın Canikli “Giresun’a çok büyük haksızlık yapıyorlar. Suçta işliyorlar, şuanda ihlal de ediyorlar. Lisanslarının iptal edilmesi de dahil tüm yaptırımları uygulanması için biz resmi olarak 3 milletvekilleri olarak şikayette bulunacağız, Giresun’u ve Giresunluyu mağdur ediyorlar. Bu paraları topluyorsun ama hizmeti yerine getirmiyorsun. O kadar şikayet geliyor ki. Halkımız haklı olarak hizmet istiyor. Devlet parayı kuruşuna kadar ödüyor. Hiçbir şekilde gecikmiyor. ” demiş ve işin takipçisi olacağını ifade etmiştir. Bu hususta:

Giresun’da elektrik dağıtım hizmeti veren Aksa Çoruh Elektrik AŞ. ile ilgili sorunları 2011 yılında Milletvekili seçildiğim günden bu güne gerek TBMM’de yaptığım konuşmalarda gerekse TBMM Başkanlığına sunduğum soru önergeleriyle defalarca dile getirdim. Gerek EPDK ve gerekse Bakanlığın verdiği yanıtlarda defalarca dağıtım şirketinin sözleşmenin gereği hizmeti tam ve eksiksiz verdiği biçiminde yanıt verdiniz. O halde Sayın Nurettin Canikli’nin üç yıl önceki ve ardından geçtiğimiz haftaki açıklaması mı doğrudur ya da EPDK ve Bakanlığınızın yanıtları mı doğrudur?

Dağıtım şirketi sözleşme hükümlerinin gereğini eksiksiz yerine getirmiş ve getirmekte midir?

Sayın Canikli’nin üç yıl önceki açıklamaları paralelinde Giresun’un 3 AKP Milletvekili EPDK ve Bakanlığa resmi olarak bir başvuruda bulunmuş mudur? Şayet bulunmuşsa ne zaman bulunmuştur? Şikâyetin gereği olarak o günden bu güne hangi yaptırımlar uygulanmıştır? Yoksa kendilerine de şahsıma verilen yanıt mı verilmiştir?

Sayın Canikli üç yıl sonra aynı şekilde altyapı çalışmalarını tamamlanmaması, yaşanan elektrik sorunlarının giderilmemesi halinde özelleştirmenin iptalinden söz etmektedir. Vatandaşa söz veren Canikli’nin gerek şimdi ve gerekse üç yıl önce AKSA elektrik hakkında beyanatları ortadayken halen gereken yaptırım uygulanmamışsa sebebi EPDK ve Bakanlık nezdinde herhangi bir girişimi olmadığı için mi yoksa ifadeleri ciddiye alınmadığı için midir? AKSA Elektrik’in sözleşme iptaline ilişkin bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz? Vatandaşımız şikâyetlerinin çözümüne dair yeni bir müjdeli haber için Sayın Canikli’nin 2019 Milletvekilleri seçimleri öncesi yeniden bir köyümüze ziyaretini mi bekleyecektir?

Ayrı bir sorun olarak; yaz aylarında ve özellikle fındık hasat döneminde gurbetçi vatandaşlarımızın yoğun bir biçimde köylerine geldiği ve birkaç ay sonra ikamet ettikleri kentlere geri döndükleri malumunuzdur. Dağıtım şirketleri sayaç okuma hizmetine karşılık ve gerilim seviyesine göre her tüketiciden ayrıca bir bedel almaktadır. Köylerimizdeki aboneler de bu bedeli ödemekte; fakat tüketim okuma dönemi içerisinde fatura edilmemekte 3 aylık bir sürede tahakkuk ettirilmektedir. Yüksek fatura yanında vatandaşımız köyünden yaşadığı şehre döndüğünde haberdar olmadığı geciken fatura neticesinde bir de elektriği kesilmektedir. Dolayısıyla 6183 Sayılı amme alacakları kanunu uyarınca yasal faiz uygulaması da faturaya ilave edilmekte, elektriğin yeniden bağlantısı ve kullanıma açılması için bir de kesme-bağlama bedeli tahakkuk ettirilmektedir. Burada dağıtım şirketinin personel giderinden sağladığı ekstra kazanç yanında faiz ve yeniden kesme- bağlama bedeli sonucu elde ettiği kar artmaktadır. Yani faturanın 3 ayda bir gönderilmesi dağıtım şirketini hayli memnun eden bir uygulamadır. Sayın Bakan siz de dağıtım şirketlerinin bu şekilde haksız ekstra bir kazanç elde ettiğini düşünüyor musunuz? Köylerimizde faturalandırma işlemi niçin her ay ve düzenli şekilde yapılmamaktadır? Bu sorunun çözümü için talimat vermeyi düşünüyor musunuz?

Ayrıca son ödeme tarihine kadar ödenmeyen faturalarda, son ödeme tarihinin geçtiği uyarısı aboneye yapılmadan ya da herhangi bir bildirimde bulunulmadan elektriğin kesilmesi konusunda gereken tedbirleri alacak mısınız?