Bitki ve bitkisel ürünlerin üretiminden depolanmasına, gıda işletmelerine kadar uzanan süreçte kullanılan bitki koruma ürünlerinin izlenebilirliğini artırmak amacıyla geliştirilen B‑Reçete sistemi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 1 Temmuz 2026 itibarıyla uygulamaya alınacak.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, B‑Reçete sistemi hakkında bilgilendirme yaptı.
Yeni sistem; e‑reçete, e‑Üretici Kayıt Defteri (e‑ÜKD) ve bitki koruma ürünlerinin elektronik ortamda kayıt altına alınmasını sağlayan dijital altyapıyı kapsıyor.
Böylece hem ürün güvenliği hem de sahadaki uygulamaların takibi tek merkezden yapılabilir hale gelecek.
REÇETELİ VE SMS ONAYLI SATIŞ DÖNEMİBakanlık tarafından tedbir kararı bulunan 5 aktif madde, yalnızca e‑reçete ile bitki koruma ürünleri bayilerinden temin edilebilecek.
Diğer 343 aktif madde ise üreticinin ÇKS, TÜKAS veya KOBÜKS sistemlerinden herhangi birinde güncel telefon numarasının bulunması şartıyla SMS onay kodu ile satın alınabilecek.
Zorunlu hallerde ilgili sistemlerde kayıt oluşturulamaması durumunda üreticiler, İl/ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurarak Taahhütlü Satış yöntemiyle ürün temin edebilecek.
UYGULAMA VE SATIŞ SÜRECİ ELEKTRONİK ORTAMDA İZLENECEKÜreticilerin satın aldığı bitki koruma ürünlerinin, uygulandığı tarih, hasat tarihi, hasat edilen ürünün kime, ne kadar ve hangi tarihte satıldığı, e‑ÜKD sistemi üzerinden kayıt altına alınacak. Sistem, üreticilerin yaş ortalaması dikkate alınarak sade ve kullanımı kolay bir yapıda tasarlandı.
EĞİTİM ZORUNLU HALE GELİYORBakanlık tarafından her yıl yayımlanan üretici kayıt defteri zorunluluğu bulunan ürünlerde, ihracat ve hal satış noktalarında kayıt şartı artık dijital olarak takip edilecek. Ticari amaçlı bitkisel üretim yapan üreticilerin sisteme uyum sağlayabilmesi için ilçe müdürlüklerince düzenlenen bitki koruma ürünleri uygulayıcı eğitim toplantılarına katılarak uygulayıcı belgesi almaları gerekiyor.
(Fotoğraf sosyal medyadan alınmıştır)
