Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

YURTSUZ GÖRELE

Görele Belediye Başkanı Tolga Erener Giresun Üniversitesi bünyesinde ilçede eğitim veren yüksek okul ve fakülteleri tercih eden öğrencilere teşekkür eden bir açıklama yaptı.

Açıklama derken; ilçenin merkezinde, hükümet meydanında bulunan ışıklı reklam panolarına koydu teşekkür mesajını.
Görele güzel bir ilçe ve ilçede dört yıllık uygulamalı bilimler yüksek okulu ve güzel sanatlar fakültesi var. Uygulamalı bilimler yüksek okulu Giresun Üniversitesi’nin açıldığı yıllarda açıldı. Güzel sanatlar fakültesi ise bu yıl öğrenci alıyor.
Ancak Görele’de üniversite öğrencilerinin kalabileceği bir devlet yurdu yok.
Başka sorunlar da var; Mesela meslek yüksek okulunun binası da yok. Açılışında bir ilkokulu göstermişlerdi, şimdi ise boşaltılan bir lisede geçici olarak barınıyorlar.
Bütün bunların yanında ilçeye dışarıdan gelen öğrencilerin kalabileceği bir devlet yurdu yok Görele’de.
Elbette ilçeye gelen öğrenciler sokakta kalmıyorlar,. Özel yurtlar var, bir de halk arasında cemaat yurtları denilen yurtlar var. Öğrenciler bu yurtlarda kalabiliyorlar. Ancak asıl olması gereken YURT-KUR’ a ait bir yurt.
İşte sorun dediğimiz de bu!
Özel girişimciler ve halk arasında cemaat denilen diğer işletmeciler ilçeye yurtlar yaparak çok önemli bir hizmet sunuyorlar. Ama devlet Görele’ye bugüne kadar bir yurt açmadı.
Aslında genel yapılanmaya bakıldığında üniversite ve buna bağlı fakültelerle yüksek okulların açıldığı yerlerde yurtlar da bu kurumlara paralel olarak açılırlardı. Son yıllarda bu uygulama hayata geçirilmiyor. Üniversiteler, fakülteler ve yüksek okullar açılmasına rağmen yurtlar aynı hızla açılamıyor.
Görele de bunlardan birisi. Fakülte ve yüksek okullar açılmış ancak devlet yurdu açılmamış. Ne zaman açılacağı da belli değil.
Mutlaka bir devlet yurdu açılmalı mı? Evet, mutlaka açılmalı.
İlçede bir devlet yurdunun olmayışı zaman zaman gündeme gelir, basında haber olur, değişik toplantılarda konuşulur, farklı platformlarda tartışılır ancak bir karış yol alınamaz.
Yine geçmişten bu güne, çeşitli siyasiler tarafından farklı ortamlarda dile getirilmiş hatta yapılacağına dair sözler de verilmiştir. Ama bunlar sözden öteye geçememiştir.
Sorun sürmektedir.
İlçenin üniversite öğrencilerini barındıracak bir devlet yurduna sahip olmasını yerel yönetimlerin gerçekleştirmesi beklenemez. Belediye Başkanı Erener’e ilçeye neden bir yurt yaptırmadığını soramayız ancak bu anlamda yapacağı bir şeylerin olduğunu bekleriz.,
Keşke yerel yönetimlerin, belediyelerin ilçelerine bu ölçekte bir yurt yaptıracak imkânı olsa, keşke bu yurtlarda kalan öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarını yerel yönetimler karşılayabilse.
Böyle bir imkân maalesef yok.
Öyleyse, siyasi ağırlığını koyacak.
Sadece belediye başkanı mı? Hayır, ilçe kaymakamı da merkezi yönetimin temsilcisi olarak ağırlığını koyacak. Mevcut yönetimin ilçe başkanı ne güne duruyor? O da bu sorunun çözümünde görev alacak.
Sonra dernekler ve sivil toplum kuruluşları da bir kenarından tutacaklar bu işin. Onlar da toplumsal baskılarını ortaya koyacaklar.
Özetlersek; Görele’nin üniversite öğrencilerinin kalabileceği bir devlet yurduna ihtiyacı var. Bu sorunun çözümü için ne yapılması gerekiyorsa zaman geçirilmeden yapılmalı.
İlçedeki yüksek okul ve fakülteleri tercih eden öğrencilere teşekkür etmek elbette hoş bir inceliktir. Ancak son yılların moda deyimiyle:
Evet ama yetmez.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678