Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

ŞÜHEDA FIŞKIRAN TOPRAKLAR AFYON GİRESUNLULAR ŞEHİTLİĞİ (1)

İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy’un “ Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda” dediği kutsal topraklarda bilinen ve resmi tören yapılan tek şehitlik Afyon Giresunlular şehitliği.

Afyon ili İscehisar ilçesi Doğanlar köyünün Dedesivri tepesinde yer alıyor Giresunlular şehitliği… Uçsuz bucaksız Anadolu topraklarında tüm kutsiyetiyle tarihe tanıklık edenlerin ahret yurdu Afyon Giresunlular şehitliği.
Kurtuluş Savaşının en şiddetli çarpışmalarının yaşandığı günlerde göğsünü vatan savunmasına siper edenlerin toprakla buluştuğu, şehitlik mertebesine ulaştığı Dedesivri tepesinde her yıl binlerce Giresunlunun bu manevi havayı solumak için sözleştiği bir buluşma yeri Afyon Giresunlular Şehitliği.
Elinizi alnınıza götürüp güneş ışıklarını kırarak en uzak noktayı görmek için baktığınızda nefes alıp veren tek nokta olarak görebildiğiniz yeşil- beyaz bir tablo Giresunlular Şehitliği.
Toprağı sıktığınızda şüheda fışkıracağını bildiğiniz halde, bastığınız her karış toprakta bir şehidin yattığını hissettiğiniz halde başka bir şehitliğe rastlamadığınız bir vatan parçasında bir abide gibi dimdik ayakta duran tek yer Afyon Giresunlular Şehitliği.
Nedense o koca Afyon toprağında Giresunlulardan başka diğer herhangi bir yöreye ait özel bir şehitlik yok. Sadece Giresunlulara ait özel bir şehitlik var Kurtuluş Savaşı’nın yaşandığı o topraklarda.
Bu güne kadar korunmuş ve kutsiyetini korumuş tek şehitlik. Bu korumanın gerçekleşmesinde emeği olanlara minnet borçlu tüm Giresunlular. Başta Ahmet Asal olmak üzere tüm Doğanlar köyü mensuplarına ne kadar teşekkür etsek azdır.
Giresunlu gönüllülerin memleketlerinden 950 Km. uzakta vatan savunması için şehit oluşlarının 94. yılıydı bu yıl. Giresunlular şehitlerini anmak için Türkiye’nin her yerinden akın akın gittiler Afyon’a, Doğanlar köyü Dedesivri tepesine.
Giresunlular 94 yıl önce bir destan yazmışlardı o topraklarda bugün Giresunlular o destan kahramanlarını anmak ve saygılarını sunmak için toplanmışları aynı topraklarda…
Böyle bir buluşmanın bırakınız Türkiye’yi, dünyada örneği yok.
GİRESUN DERGİSİ’ nin yayın hayatına başladığı yıllarda Afyon Giresunlular Şehitliği’ni gündeme taşıyan bir haber yapmasıyla gündeme gelen şehitlik daha sonra gösterilen gayretlerle Zafer Haftası etkinlikleri içinde resmi tören yapılan bir yer haline getirildi.
Geçmişte 29 Ağustos saat 10 da yapılan anma töreni daha çok Giresunlunun katılımı sağlanabilsin diye son iki yıldır hafta sonları saat 17 de yapılıyor. Bu yıl Afyon Giresunlular şehitliğinde yapılacak tören için 27 Ağustos cumartesi günü belirlenmişti.
Afyon Giresunlular Şehitliği’nde yapılacak anma etkinliğini Giresun Federasyonu üstleniyor son birkaç yıldır. Eski Giresun Federasyonu, Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul Milletvekili Giresunlu hasan Turan’ın bu anlamda çok önemli çalışmaları oldu. Bayrağı Hasan Turan’dan devralan Mehmet Kuğu da canla başla çalıştı Afyon Giresunlular Şehitliği’nde yapılacak anma etkinliği için.
Giresun Federasyonu Başkanı Mehmet Kuğu bu yıl 10 bin Giresunluyu Afyon İscehisar’da bir araya getirmeyi hedeflemişti. Katıldığı her etkinlikte bunu dile getirmiş, davetini duyurmaya çalışmıştı.
Başta İstanbul olmak üzere Giresunluların yaşadığı her ilden o ilin derneklerince yapılan organizasyon sonunda otobüsler dolusu Giresunlu geldi Afyon’a. Giresun ve ilçelerinden katılım beklenen ölçüde olmadı. Yerel yönetimlerin daha duyarlı olması gerekirdi. Giresun’un çoğu ilçelerinden birer otobüs bile kalkmadı.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678