Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

MUHALEFET SEÇMENİ NEDEN İNANDIRAMIYOR?

Soruyu şöyle de sorabiliriz: Seçmen muhalefete neden inanmıyor?

Hükümet ülkeyi çok iyi yönettiği için mi? Türkiye güllük gülistanlık olduğu için mi?
Karizmatik bir lideri olmadığı için mi?
Uygulanabilir projeleri olmadığı için mi?
Seçim meydanlarını dolduran seçmen neden sandıkta aynı kalabalığı oluşturamıyor?
“Ceketimi koysam kazanır” söylemi bir Türkiye gerçeği midir gerçekten?
Türkiye’de seçmen davranışlarının sosyolojik bir analize ihtiyacı var diye düşünüyorum. Kaldı ki bunu yapan siyasi partilerin seçimleri kazandıklarını görüyoruz.
Bir kere daha gördük ki muhalefet seçmeni ikna edememiş.
Burada asıl soru şu mu? Seçmenler mi ön yargılı, muhalefet mi yetersiz?
Ya da her ikisi de mi?
Siz ne derseniz deyin seçmen muhalefete ön yargıyla yaklaşıyor ve taraftarı olduğu siyasi partiyi kayıtsız şartsız destekliyor mu demeliyiz?
Eğer bu tespit doğruysa bu davranış şekli demokrasiyi nasıl bir sürece doğru sürükleyecektir? Analiz yapmayan bir seçmen kitlesi ülke açısından doğru bir karar verebilecek midir?
Elbette seçim sonuçlarına saygı duymak zorundayız ancak muhalefetin bir milim yol alamayışının da toplumsal nedenleri olmalı diye düşünüyor insan.
Geçtiğimiz seçimlerin birisinde muhalefet partisinin bir projesi seçmen tarafından inandırıcı bulunmadı. Oysa uygulanabilir bir projeydi.
Kaldı ki o gün muhalefetin yapmaya söz verdiği ancak seçmenin inanmadığı iki konu bugün hükümet tarafından hayata geçirildi.
Muhalefete inanmayan seçmen hükümete inandı, ilginç değil mi? Bu inancı sağlayan nedir? Hükümet olma avantajı mı?… Muhalefet dile getirdiğinde kaynağı merak eden seçmen hükümet uyguladığında kaynağı sorgulamadı.
İşte emekliye bayram ikramiyesi…  Muhalefete seçim kazandırmadı ancak hükümete artı prim olarak yansıdı.
Mesela bu seçimin sonucunu millet kıraat hanelerinde çayla kekin bedava olacağı söylemi etkilemiş olabilir mi?
Ya da hükümetin bu seçimde seçmen görüşünü etkileyecek süper bir projesi ve söylemi var mıydı? Seçmen neden etkilenerek tercihini bu yönde kullandı?
Yoksa hükümet sadece hükümet olmanın avantajlarıyla mı bu seçimi aldı?
Ya da seçmen güçlünün yanın yer almayı mı tercih ediyor?
Sandıklar açıldıktan sonra televizyonlarda onlarca yorumcu sabaha kadar seçim sonuçlarını yorumladılar. Maç sonrası yapılan yorumlardan farkı yoktu.
Ortada bir gerçek var, Sayın Erdoğan bu seçimden de galip olarak çıktı. Artık nedenleri ve diğer etmenleri tartışmak sadece laf kalabalığıdır. Geçmişte de çokça konuşuldu bunlar. Konuşuldu ancak incir çekirdeğini doldurmaya yetmedi.
Kazananlar mutlu, kaybedenler üzgün… Olacak o kadar ancak muhalefetin seçmeni ikna edemeyişi önemsenmeyecek bir konu değildir.
Muhalefetin fiziksel anlamda en az hükümet kadar çalıştığını biliyoruz. Meydanları doldurduklarını gördük. Söylemleriyle çok da gerçek dışı vaatlerde bulunmadıklarına tanık olduk. Buna rağmen seçmen muhalefete yeterli desteği vermedi.
İnanmadı besbelli muhalefete… Kafasındaki siyasi taraftarlıkla muhalefetin söylemlerini karşılaştırma ihtiyacı duymadı belki de…
Belli ki iş yine muhalefete düşüyor.
Muhalefetin hep muhalefette kalması demokrasi açısından gelecekte bazı sorunlar yaratabilecektir endişesini kaydetmekte fayda görüyorum.
Seçim sonuçları Türkiye’mize hayırlı olsun.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678