Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

İSLAMİ HÜKÜMLERİN GÜNCELLENMESİ (2)

Aynı başlıklı yazımızın yayınlanmasından sonra çok farklı yorumlarla karşılaştık.
Sayın Cumhurbaşkanı’nın konuya ilişkin açıklaması üzerine; bu güncellemeye faiz konusu da girecek mi diye sormuştuk.
Meğer insanların kafasını kurcalayan ne çok konu varmış! Şimdi merakla o konuların da güncelleme kapsamına alınıp alınmayacağını tartışıyorlar.
Mesela bir grup içki ve kumar arasında bir bağlantı kurup söyle diyorlar:
Dinimizce içki ve kumarın her ikisi de haramdır. Ülkeyi yönetenler yönettikleri insanların günaha girmelerini önlemek için içkiyle ilgili dolaylı önlemler alıyorlar. Bunların başında da alkollü içkilerin fiyatlarını yüksek tutmak geliyor. Bu tip iş yerlerine ruhsat vermede zorluklar çıkartıyorlar.
Geçen bir haberde vardı, ekmek üretimi yapan bir belediye içki satan yerlere ekmek vermeyeceğini duyurmuştu. Özellikle bu hükümetin içki ve içkili yerlere karşı ciddi bir çekincesi vardır.
Elbette içki sağlık açısından da çok zararlıdır. Tıp dünyası da bu konuda toplumu bilgilendirmeye yönelik çalışmalar yapmaktadır. Ancak ülkeyi yönetenlerin içkiye karşı oluşlarının temlinde halkı günahtan korumak yatıyor.
Ancak ne hikmetse aynı yönetim kumara karşı aynı duyarlılığı göstermiyor. Bu konuda halkın günah işlemsine göz yumuyor ve özellikle de piyango ve elektronik ortamda oynanan bazı şans oyunlarını teşvik ediyorlar.
At yarışlarının ocakları söndüren bir kumar oluşuna bir şey demiyorlar. Cep telefonlarından bile oynanan sayısal kumarlara seslerini çıkarmıyorlar.
İki günaha da aynı mesafede durmayışlarını gözlemleyen ülkemiz insanı da bu konuda bir güncelleme yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. Özelikle elektronik kumarın teşvik edildiği günümüzde kumarla ilgili İslami hükümlerde bir güncelleme söz konusu olabilir mi?
Bir başka grubun takıntısı ise Nisa Suresi’nin 3. ayetinin güncellenip güncellenmeyeceği. Ayetin de güncellenmesi olur mu demeyin. İnsanların aklına her şey geliyor bu zamanda.
Önce ayetin mealini yazalım: “ Yetimlerin hakkına riayet edemeyeceğinizden korkarsanız, beğendiğiniz kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikâhlayın… Haksızlık etmekten korkarsanız tek kadın ve mülkiyetinizde bulunan cariye ile yetinin…. Bu adaletten ayrılmamanız için en uygun olanıdır”.
Kendilerini bu konuda çok adil görenler dinin kendilerine verdiği ruhsattan yararlanmak istiyorlarmış ama yasalar izin vermiyormuş. Bu konunun da güncellenmesi gerekiyormuş.
Allah’ın erkek kullarına tanıdığı bu kolaylıktan yararlanmak, dini tavsiyeleri yerine getirmek isteyen meğer ne çok insan varmış.
Adaletse; ondan kolay ve çok olan ne var! Kaldı ki bir adaletsizlik yaparsa onun da sorgusu suali Allah’a aittir. Bu yasa yapıcılar da kim oluyorlarmış!
Bu konunun da güncellemeye ihtiyacı var besbelli!
Bir grup daha var ki onlar da Nebe Suresi’nin 31 ile 35. ayetlerine takılmışlar.
Onun da meali şöyle: “Şüphesiz takva sahipleri için de başarı ödülleri vardır. Bahçeler, bağlar, göğüsleri tomurcuk gibi kabarmış yaşıt kızlar ve içki dolu kâseler… Onlar orda ne boş bir lakırdı de yalan işitirler”
Bu surenin ilgili ayetlerinde geçen erkek yorumunun da güncellenmesini istiyorlar.
Ne demek, göğüsleri tomurcuk gibi kabarmış yaşıt kızlar diyorlar.
Hazır güncelleme gündeme gelmişken bunlara da bir bakılsın istiyorlar.
Tartışmanın nereden çıktığını biliyorsunuz ama tartışmanın nereye gideceğini kestiremezsiniz. Memleket münafık kaynıyor, dilin de kemiği yok zaten; döndür döndür konuş! Bu iş kolay olmayacak gibi görünüyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678