Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

GÖRELE VE HASAN ALİ YÜCEL

Atatürk’le birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitim politikasını belirleyen, bakanlığı döneminde eğitimde yeni bir çağ başlatan Hasan Ali Yücel 26 Şubat 1961 tarihinde ölmüştür.

Ölümünün 56. yılında memleketi Görele’de hiçbir anma etkinliğinin yapılmayışı dikkatlerimizden kaçmadı. Yapılabilirdi.
Hasan Ali Yücel’in siyasi kimliğini öne çıkaranlar olaya siyasi bir perspektiften baktıkları için hep görmemezlikten geliyorlar.
Oysa Görele’nin tanımadığı Hasan Ali Yücel dünyanın tanıdığı bir eğitimcidir.
Bırakınız O’nun siyasi kimliğini, 56 yıl önce ölen bir siyasiden bugünün siyasilerine bir zarar gelmez. Rahmetli Erbakan bile bugün tüm siyasi görüşleri bir araya getirebiliyorsa, Hasan Ali Yücel de neden Görele’nin Giresun’un ortak paydası olmasın?
Halka mal olmuş sanatkârların, devlet adamlarının, siyasetçilerin, halk kahramanlarının, kültür adamlarının, yazarların- çizerlerin, bürokratların, bilim adamlarının nereli olduklarıyla adları hemen hemen yan yana yazılır ve söylenir.
Mevlana denildiğinde Konya, Demirel denildiğinde Isparta, Hasan Tahsin denildiğinde İzmir, Nene Hatun denildiğinde Erzurum aklımıza gelmiyor mu?
Neden Hasan Ali Yücel denildiğinde Türkiye’nin aklına Görele ve Giresun gelmiyor?
Defalarca yazmamıza rağmen ne yazık ki dikkate alınmadık; Giresun Üniversitesi’nin adı Atatürk’ün Milli Eğitim Bakanı Giresunlu Göreleli “Hasan Ali Yücel Üniversitesi” olsun dedik ama olmadı.
Bırakınız üniversiteye adını vermeyi bir fakülteye bile adı verilmedi.
Hasan Ali Yücel’le ilgili Internet ortamında çok ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz, biz bu yazımızda daha çok yerel bilgilere yer vermek istiyoruz.
Hasan Ali Yücel 1897 yılında İstanbul’da doğdu. Dedesi 1824 doğumlu Hasan Ali Efendi 25 yaşına kadar Görele’nin Daylı köyünde yaşadıktan sonra İstanbul’a gitmiş ve Posta Telgraf Kurumu’nda başladığı memuriyet görevinde Rumeli Bölgesi Başmüfettişliğine yükselmiştir.
Daha sonra da Posta Telgraf Nazırı olmuştur.
Hasan Ali Yücel’in babası Ali Rıza Bey de Haydarpaşa Telgraf Müdürlüğü ve Maliye Telgraf ve Posta Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur.
1930’lu yıllarda Türkiye nüfusunun yüzde 80 i köylerde yaşamaktadır ve neredeyse tamamı okuma-yazmadan yoksundur. Bakan Hasan Ali Yücel bu gerçekler karşısında Köy Enstitülerini açarak işe başlar ve devrim niteliğinde çalışmalar yapar.
Görele ortaokulu O’nun bakanlığı döneminde açılır.
1946 yılında bakanlığı bırakan Hasan Ali Yücel 1949 yılında Görele’ye gelerek Daylı köyünde ailesinden kalan evde kalarak seçim çalışması yapar. O evin kalıntıları halen durmaktadır. Seçimi kaybedince siyaseti bırakır ve kültürel çalışmalara ağırlık verir.
Şiirler yazar, besteler yapar ve kitaplar yayınlar. Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO projelerinde yer alır.
UNESCO Türkiye Milli Eğitim Komisyonu 1979 yılını Hasan Ali Yücel Yılı olarak ilan edince Görele’de bazı etkinlikler yapıldığını biliyoruz. Kızı Canan Yücel Eronat da bu etkinlikler dolayısıyla Görele’ye gelmiştir.
Bugün Görele’de Hasan Ali Yücel’le ilgili hiçbir etkinlik yapılmıyor.
Bundan sonrasında yapılamaz mı? Elbette yapılabilir. Akademik düzeyde bilim adamları Hasan Ali Yücel’i ve o dönemin eğitim politikalarını, siyasi boyutlarını tartışabilir ancak Görele Hasan Ali Yücel ismine sahip çıkmalıdır.
Hasan Ali Yücel adıyla Görele birlikte anılabilir. Dede evi onarılarak müze haline getirilebilir. Bilim adamlarına ve akademisyenlere Görele’nin kapıları açılabilir.
Güzel Sanatlar Fakültesi Hasan Ali Yücel’in sanatçı kimliğini işleyebilir.
Ölümünün 56. yılında rahmet ve saygıyla anıyoruz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678