Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fındık fiyatında artış beklentisi

Karadenizli fındık üreticileri, en önemli

Karadenizli fındık üreticileri, en önemli geçim kaynağı durumunda olan fındıkta, düşük seyreden fiyatların yükselmesini istiyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan,  yaptığı açıklamada, yeni mahsul fındık sezonunun 12 lira civarında fiyatla açıldığını hatırlattı. Bu fiyatın aslında denge olduğunu ifade eden Soydan, “Yani fındığın pazara inip inmemesine bağlı oluşan bir fiyattı. Eğer fındık daha dikkatli pazara indirilseydi ve emanete haddinden fazla bırakılmasaydı şu anda fındık fiyatları daha yukarı çıkacaktı ama son günlerde gördük ki manavların önü doldu. Haddinden fazla ürün pazara indi. Özellikle emanete bırakma oranı yüksek. Bundan dolayı fındık fiyatları tabii ki aşağı doğru indi” dedi.
Fındığın daha dikkatli şekilde pazara indirilmesi gerektiğine dikkati çeken Soydan, gereğinden erken elden çıkarılan ürünün, istenilen fiyata ulaşılmasında engel teşkil ettiğini söyledi.
Soydan, erken pazara inen fındıkta fiyatların düştüğüne şahit olan üreticilerin, bundan sonra daha dikkatli olacağına inandığını dile getirdi.
“FİYATLAR ARZ VE TALEBE GÖRE OLUŞUYOR”
Fındık ürününde fiyatların arz ve talebe göre oluştuğunu anlatan Soydan, “Bakıldığında alıcılar, pazara fındığın indirilmesini bir imkan olarak değerlendirmiştir. Üreticiler, pazara erken inen fındığın fiyatında düşüş yaşandığını görmüştür. Bundan dolayı da üreticilerin bundan sonra ürününe sahip çıkacağına inanıyorum” ifadesini kullandı.
Soydan, sahil ve orta bölümlerde fındık hasadının bittiğini ancak yüksek kesimlerde ise toplama işleminin sürdüğünü kaydederek, “Bugünlerden sonra yüksek kesimlerde de fındık harmana gelecek. En azından oradaki üreticilerimiz bu tür durumlara dikkat ederse fiyatta düzelme olacaktır. Böylelikle fındık fiyatlarının yukarı doğru çıkacağını tahmin ediyoruz. Çünkü bu fiyatlar kimsenin kabul ettiği şekilde değil. Fındığın gerçek fiyatları 14-15 liradır” diye konuştu.