Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Duayen Gazeteci Şeref Çağman ile Maziye Yolculuk

Giresun’un en deneyimli basın emekçilerinden biri olan Şeref Çağman, uzun yıllar yerel ve ulusal basında görev yaptıktan sonra emekliliğe adım atmış bir isim.

Giresun’un en deneyimli basın

Meslek hayatına 1960 yılında, imtiyaz sahipliğini Naci Pamuk’un yaptığı Karadeniz Postası gazetesinde başlayan Çağman, o dönemlerde Giresun’un nüfusunun 25-30 bin civarında olduğunu ifade ederek, gazetenin sadece Giresun’a değil, Doğu Karadeniz Bölgesi’ne hitap ettiğini vurguladı. O yıllarda Giresun’da Yeşilgiresun, Hamle, İleri ve Gündüz gazetelerinin de yayın yaptığını belirten Çağman, Karadeniz Postası’nda yaklaşık üç yıl çalıştıktan sonra askere gittiğini kaydetti.

Çağman, askerden döndükten sonra akrabası olan gazeteci ve yazar Naim Tirali’nin Ankara’da yayınladığı Vatan gazetesinde işe başlamış ve ağırlıklı olarak spor haberleri yapmaya başlamış. Bu dönemde mesleğinde başarılı olduğunu belirten Çağman, birkaç yıl sonra Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD)‘nin 2. başkanlığı görevine getirilmiş. Bu başarıdan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Çağman, “Rahmetle andığım Naim Bey beni tebrik ederek, ‘Sana her gazeteciye nasip olmayacak bir görev verildi, başarılar diliyorum’ dediğinde çok mutlu olmuştum,” diye anılarını paylaştı. Vatan gazetesinde uzun yıllar çalıştıktan sonra Giresun’a geri dönerek Yeşil Çotanak adını verdiği kendi gazetesini 1968 yılında yayımlamaya başlamış.

“Vali, Gazetemin İlanını Kesti”

Çağman, gazetecilik kariyerinde karşılaştığı zorluklardan da söz etti. O dönemde yapımı süren Giresun Valilik binasının fotoğrafını çekerek Günaydın Gazetesi’ne gönderen Çağman, haberinin gazetenin birinci sayfasında yayımlandığını belirtti. Genel Yayın Yönetmeni Necati Zincirkıran’ın, dönemin Giresun Valisi Mehmet Aldan’a hitaben kaleme aldığı yazıda, “Sayın Vali, keşke bu binaya o kadar para harcayacağınıza Giresun’a 40 okul yaptırsaydınız” demesi üzerine, Vali Aldan’ın çok kızdığını ve Yeşil Çotanak gazetesinin resmi ilanlarını kestiğini anlattı. Bu durum karşısında uzun süre sıkıntı çeken Çağman, dar imkanlarla kurduğu gazetesini kapatmak zorunda kaldığını ifade etti.

Daha sonra FİSKOBİRLİK‘te çalışmaya başlayan Şeref Çağman, bir süre sonra dönemin Genel Müdürü Muhittin Soyer tarafından basın danışmanlığı görevine getirildi. Bu sırada Günaydın gazetesinin Giresun temsilciliğini de sürdüren Çağman, 1991 yılında emekli oldu. Emeklilik sürecinde de gazetecilikten tamamen kopmayan Çağman, değerli meslektaşı rahmetli Mehmet Yüksel’in sahibi olduğu Son Haber Gazetesi‘nde Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlendi. Gazete başka birine satılana kadar bu görevini sürdüren Çağman, yaşının ilerlemesiyle yerel gazeteciliği ve Günaydın gazetesindeki temsilcilik görevini bırakarak inzivaya çekildiğini belirtti.

Mesleki geçmişine yolculuk yaparken duygu dolu anlar yaşayan duayen gazeteci Şeref Çağman, Giresun basın camiasına selamlarını iletti.