Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

ÇÖP DAĞININ ZİRVESİ

Hızla yükselen çöp dağının ne zaman zirveye ulaşacağını merak ediyor insanlar. Bu yükselişin bir zirvesi olmalı.
Çöpün de dağı mı olurmuş demeyin, oluyor işte! Merak edenler Giresun Aksu’ya bakabilirler.
Yerel yöneticiler bu girişe hemen tepki vereceklerdir; haklılar, çünkü bu sorun yerel yönetimleri aşacak kadar büyüktür. Ancak görünen manzara da hiç hoş değil.
Mesela Giresun merkez; çöp dağıyla ünlenmiş ve dağ yükselmeye devam ediyor. Bugünkü yerel yönetim muhalefet partisinden diye verip veriştirelim mi? Giresun’u iktidar partili başkanlar yönetti de ne oldu? Dağ büyümeye devam etti.
Mesela Görele Belediyesi yıllarca, yol yapımıyla ortaya çıkan dolgu alanlarını kullandı çöplerini dökmek için. Hem de hastanenin dibine dökerek… Hâlâ da devam ediyor. Sıcak havalarda çevre çok kötü kokuyor.
Başka yer vardı da dökmedik mi demeye getiriyorlar. O alan da hızla daralıyor.
Hopa’da yaşanan sel felaketi sonrası ortaya çok ilginç görüntüler çıktı. Onlar da dolgu alanlarına dökmüşler çöplerini ve sel felaketiyle üzeri açılınca her şey ortaya döküldü.
Yine geçmiş yıllarda yaşadığımız bir deniz taşkını sonunda her yer poşetle kaplanınca bir Trabzon gazetesi “Deniz yüzümüze tükürdü” başlığıyla çıkmıştı.
Onlarca ve yüzlerce örnek verilebilir bu konuyla ilgili?
Peki çözüm ne? Bir kere bu yerel yönetimleri aşan bir konu… Kimse kimseyi kandırmasın; biz yönetime gelince bu sorunu çözeceğiz demesin.
Merkezi yönetim, yani Çevre Bakanlığı bu konuya destek vermedikçe çöp dağlarının zirvesi yükseldikçe yükselecektir.
Aslında ülkemizde bu sorunu çözmüş onlarca il var, dünyada yüzlerce örnek var… Çöpü sadece Giresun üretmiyor ki çaresizliği de Giresun yaşasın.
Şimdi Giresun’daki çöp dağı, Görele’de hastanenin dibine dökülen çöpler ulusal basında haber olsa çok mu iyi olacak?
Bunları görünce insanın aklına birkaç yıl önce Giresun’da valilik yapan Dursun Ali Şahin’in bir tabur askerle inşaatını sürdürdüğü Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesislerinin akıbetini sorgulamak geliyor.
Neydi o günler, silahlı kuvvetler gözetiminde çöp tesisi yapmalar falan.
Mahkeme kararlarına rağmen ille de yapacağız dayatmaları!
Daha da komiğini öğrenmek ister misiniz?
Cumhurbaşkanı’na video konferans sistemiyle açılış yaptırmalar. Bütün belediye başkanları dizilmişler, ellerinde makaslar; Cumhurbaşkanı Ankara’dan ya Allah Bismillah diyerek butona basıyor, bizimkiler burada kurdele kesiyorlar.
Olda da bitti maşallah!
Geçtiğimiz aylarda yerel basında konuyla ilgili bir haber çıktı. Başlık tam bize göre: “Çavuşlu çöp tesisleri Temmuzda açılıyor.” Haberi okuyunca olayın hiç de öyle olmadığını görüyorsunuz.
Giresun Valisi Hasan Karahan bir açıklama yapmış. Tesisin eksikleri varmış, bunun için de 14 Temmuz 2015 tarihinde yeniden ihale yapılacakmış. İşin aslı bu… Yani Temmuzda açılış falan yok.
Artık eksikler ne zaman tamamlanır onu da Allah bilir.
Öyleyse ne yapacağız demektir? Çöp dağlarını yükseltmeye devam edeceğiz. Nereye kadar? Zirveye ulaşana kadar!
Eski Vali bir tabur askerle ne yapmaya çalışmıştı o zaman? Neden bugün bile tesisin eksikleri var?… Ya öngöremediler ya da paraları bitti.
Tamamlanmayan bir tesisin açılışını yapmak ne demek oluyor?
Türkçede bunun en hafif karşılığı işgüzarlıktır, işgüzarlıkla da bu kadar oluyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678