Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

BEŞ ŞAİR BEŞ KİTAP

Bu hafta seçim haftası; seçimlerden önce diyeceğimizi dedik, sonuçlara göre de diyeceklerimiz olacak. Bu yazımızı son aylarda, yöremizin yetiştirdiği şairlerin çıkardığı kitaplara ayırmak istiyoruz.

Kitapların neredeyse tamamı eleştirel şiirler içeriyor. Yönetim insanlarımızı şair mi yaptı yoksa! Hayır! Onlar zaten şairdi ve yönetim onlara tonlarca malzeme sundu.
Salih Kaya, diğer adıyla Ozan Mecburi… Görele’nin Kuşculu köyünden ve bölgemizde Anadolu ozanlık geleneğini yaşatan tek isim. Yazdığı şiirleri saz çalarak bir ezgi eşliğinde, türkü tadında söylüyor. Kitabının adı, Zamanlar mı Tükendi Yoksa… En dikkat çeken şiiri A Beyler başlığıyla sıraladığı, birbirini tamamlayan yedi şiiri.
Hece ölçüsüyle yazılmış bu şiirlerin tün dörtlükleri A beyler beyler tekrarıyla bitiyor. “Düğüm düğüm oldu yaşam ipliği, Çözün artık çözün a beyler beyler” gibi. Ozanlığının yanında 1981 yılında Atatürk’e sevgi ve bağlılığını göstermek amacıyla İstanbul’dan Görele’ye 22 gün süren bir yürüyüşle gelmesiyle de tanınıyor.
Gülfer Ceylan 1970 yılında Tokat Yeşilyurt Doğlacık köyünde dünyaya geldi. 1988 yılında İstanbul’a yerleşti. Şiirlerinde Gülferi mahlasını kullanıyor. Kitabının adı Sana Başka Sevda Değmiş. Mutluğu taze demlediği çaya davet eden, mutluluğa kahve hazırlayan Gülferi, hece ölçüsü ve serbest şiirleriyle tanınıyor.
Lafını, evelemen gevelemeden söyleyen Gülferi, Anadolu halk ozanı geleneğinin bir halkası olmaya aday gösteriliyor. Şiir sevgisi zamanla tutkuya dönüşmüş Gülferi Ceylan’da.
Gökhan Soruklu 1985 Samsun Bafra Yakıntaş köyü doğumlu. Kitabının adı Umut Kapısı… Şiirle haşır neşir oluşu on beş yaşlarında başlıyor. Çok deneyimli iki şairin cesaret vermesi ve desteğiyle şiirlerini Bir Yolcuyum Ben ve Senden Sonra isimli kitaplarında topluyor.
Umut Kapısı Gökhan Soruklu’ nun hece ölçüsüyle yazdığı eleştirel şiirlerinden oluşuyor. Sevincin şifresini ele geçirince, umut kapısına bir güneş doğduğunu görüyor şair ve tüm yaşam felsefesini bunun üzerine kuruyor. Bir de imdadına yetişince Hızır, kendisinden çok başkalarının dertleriyle dertleniyor ve onları işliyor mısra mısra…
Ve Dilki kardeşler… Mustafa ve Ali Dilki. İkisi de çok üretkenler. Dilki kardeşler Görele’nin Arduç köyünde dünyaya geldiler ve daha sonra aileleriyle birlikte İstanbul’a göçtüler. Mustafa Dilki 1971 doğulu, Ali Dilki 1954.
İki kardeş 1994 yılında ilk kitaplarını ortak bir çalışmayla çıkardılar; İki Gönül Bir Olunca… Sonrasında ayrı ayrı kitaplar yayınlayarak sanat yaşamlarına devam ettiler. Mustafa Dilki ağabeyi Ali Dilki’den etkilendi ve lise yıllarında başladı şiire… 2012 yılında Haram Dudaklar’ı yayınladı. Şimdi de Sahibini Arayan Taşlamalar, Gramofon İğnesi’ni yayınladı.
Ud çalıp amatörce besteler de yapan Mustafa Dilki aynı zamanda MESAM üyesi. Bu kitabını tamamen şair yüreğinin görüp de göz ardı edemediği; kendi inanç ve hür düşüncesinin taştığı anlarda hece ölçüsüyle kaleme aldığı eleştirel şiirlerle oluşturmuş.
Ali Dilki’yi 2011 Genel seçimlerinde CHP’nin seçim şarkısı Ak Dediler Kara Çıktı’dan tanıyor bütün Türkiye. Bu gün ise, Bir Koltukta Üç Karpuz isimli kitabıyla yeniden bizimle…
Tek başına kocaman bir ulusu yöneten ve bu yönetim dolayısıyla üç koltuğu da aynı anda elinde tutan o yöneticiye göndermelerde bulunan Ali Dilki’nin bu anlamda ortaya koyduğu söz ustalığını kimse tartışmıyor artık.
Daha önce Hortumcuya Para Lazım, Bir Avuç Kaldık ve Kumpasa Geldik isimli taşlamalardan oluşan kitapları yayınlanan Ali, Dilki’nin Aşkı Ayağına Getirdim isimli kitabı sevgi ve sevda şiirlerini içermektedir. Çok sayıda şiiri şarkı olarak bestelenen Ali Dilki’nin bazı sanat- edebiyat dergilerinde editörlük, şiir sunumları, radyo-TV programları yaptığını da ayrıca kaydetmek durumundayız.
Bütün şairlerimizin gönüllerine ve emeklerine sağlık… Ya onlar da olmasaydı!

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678