Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

ALİ DİLKİ VE KUMPASA GELDİK

Dört yıl önce Bir Avuç Kalanların sesi olmuştu Ali Dilki, bu defa da Kumpasa Gelenlerin haykırışı!
Hani Mehmet Emin Yurdakul: “ Şairleri haykırmayan bir millet sevenleri toprak olmuş öksüz çocuk gibidir ” demişti ya; Ali Dilki bu deyişi rehber edinmişçesine, şairliğin verdiği sorumlulukla ve bir sanatçı duyarlılığıyla toplumda doğru gitmeyen ne varsa taşlamalarıyla ona işaret etmeden geçemiyor.
Haykıran bir şairimiz oldukça sevenlerimiz toprak olmayacak, milletimiz öksüz kalmayacak demektir.
Şiir tekniği konusunda oldukça başarılı olan Ali Dilki konu seçiminde de günceli kaçırmayacak kadar hassas bir taşlama ustasıdır. Boşa taş atmayacak kadar maharetli olan Ali Dilki taşı gediğine koyacak kadar da sözlerle ve kelimelerle dans edecek bir inceliğe sahiptir.
Her şairde bu kıvraklık olmalıdır ancak yergi ve eleştirel şiir yazanlarda daha da belirgin olmalıdır. Deyim yerindeyse bu cambazlık tam da Ali Dilki’ye göredir.
Ali Dilki bir taşlama ustası olmasının yanında; “Aşkı sevdiğinin ayağına götürecek “ kadar da duygusaldır. Ya da “ İki gönül bir olunca “ aşılmayacak dağın olmaya-cağının bilincindedir. Ali Dilki 2014 yılıyla birlikte yeni bir şiir kitabı daha yayınladı. Tamamen taşlamalardan oluşan kitabın adı Kumpasa Geldik. Tunç Ajans Yayıncılık’ tan çıkan 110 sayfalık kitapta güncel konular üzerine yazılmış 75 şiir bulunmaktadır.
Bu şiirlerin en günceli Kumpasa Geldik başlıklı taşlamadır. Başbakan Erdoğan’ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan’ın “ Orduya kumpas kurmuşlar” deyişi Ali Dilki’ye ilham vermeye yetmiş ve arksı gelmiştir.
“ Ne yazık suçların örtüldü üstü, Gündem değiştirip ört basa geldik” ve “ Dinle kandırdılar bütün halkımı, Bu sefer çok fena kumpasa geldik” deyişi bu şiirden alınmış kısa bölümlerdir.
Ali Dilki 1964 yılında Görele’nin Ardıç köyünde doğdu. Ailesiyle birlikte İstanbul’a giderek orada yaşamını sürdürüyor. Uzun süre Türk Telekom’da çalıştıktan sonra Marmara Üniversitesi’ne geçti ve halen çalışma hayatına devam etmektedir.
Şiire 1980 yılında başladı. İlk şiirleri duygusal ağırlıklıdır. Daha sonraki dönemde toplumsal gelişmeleri irdeleyen ve yanlış gördüğü konuları eleştiren şiirler yazmaya başlamıştır. Kendisi gibi şair olan kardeşi Mustafa Dilki’ yle birlikte 1994 yılında çıkardıkları ilk kitabının adı İki Gönül Bir Olunca’ dır.
Birçok sanat edebiyat dergisinde şiirleri yayınlanan, bazı gazete ve dergilerde editörlük, yazarlık ve yayın yönetmenliği yapan Ali Dilki’nin yüzü aşkın şiiri bestelenmiştir. Şiir ağırlıklı radyo programları yapan ve şiir panelleri hazırlayıp yöneten Ali Dilki MESAM üyesidir.
2011 Genel seçimlerinde CHP’nin seçim şarkısı olan, Onur Akın bestelediği “ Ak Dediler Kara Çıktı” nın sözleri Ali Dilki’ye aittir.
Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı ve Sözcü Gazetesi Yazarı Yekta Güngör Özden Ali Dilki’nin Kumpasa Geldik isimli kitabına bir önsöz yazmış.
“ İlgi çekecek başarılı anlatım çizgilerle, dizelerle, resimlerle, müzikle, başka değişik yol ve yöntemlerle olabilir. Ama taşlama, edebiyat dalında beğeniyle karşılanan önemli bir yer tutmaktadır “ diyen Yekta Güngör Özden; bu özelliği kazandıranın içerik olduğunu vurgulayarak Ali Dilki’nin genel duruşunu özetleyecek şu değerlendirmeyi yapıyor::
“ Yurttaşlık görevi; çözümlenmesi gereken sorunların üzerine gitmek, aykırılık ve kötülüklere katlanmamak, olumsuzluklara karşı direnmektir.”
Ali Dilki bunu şiirle, taşlamayla yıllardır yapıyor. Bir de konuların muhatapları bunları bir anlasalar. Ya da anlamaya çalışsalar!

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678