Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

YİNE SU SORUNU!

Temmuz Ağustos ayları geldiğinde bölgemizin köylerinde su sorunu tavan yapar.
Okullar tatil olmuştur, fındık mevsimi yaklaşmıştır ve bölge dışındaki insanlarımız köylerine gelmeye başlamışlardır. Nüfus bir anda dörde beşe hatta ona katlanır ve kaynak suları yetmez olur.
Su kullanan insan sayısı artmıştır. Su kullanım alanları genişlemiştir. Bırakınız çiçek ve bahçe sulamayı akşam fındık bahçesinden dönen insanlarımız kirlerini akıtacak su bulamazlar. Terli terli otururlar saatlerce!
İçme ve yemek yapacak suyu bile bulmakta zorlananlar vardır.
İşin en ilginç yanı ise Türkiye’nin en fazla yağış alan bölgesinde su sıkıntısı yaşanmasıdır. Oysa su hayattır, su yoksa hayat da yoktur.
Görele Sol Internet sitesinin sahibi Ali Dursun Görele Kaymakamı Ünal Kılıçarslan’ın bir açıklamasına yer verdi. Görele Kaymakamı Ünal Kılıçarslan; Su sıkıntısı yaşanan köylerin su tankeri ücretinin Kaymakamlık tarafından karşılanacağını söylemiş.
Bir de vatandaştan alsaydınız!
Su sorunu yaşanan köylere tankerlerle su gönderiliyor. Yani taşıma suyla değirmen çevirmek gibi. Bu köylerin su sorununu çözmek için bir çalışma yapmayı düşünmez misiniz?
Bu çaplı projelerin Kaymakamlık olanaklarıyla gerçekleşmesi mümkün değil. Ancak köylere tankerlerle su taşımak da çözüm değil. Nereye kadar ve ne zamana kadar tankerlerle su taşıyacaksınız?
Dünyanın en güçlü ekonomileri arasında yer alan Türkiye Cumhuriyeti’nde köylere tankerlerle su taşımak biraz komik olmuyor mu? Var yemezler amcalar gibi hani!
Bir dönem çok iddialı KÖYDES projeleri vardı. Köylerin yol ve su ihtiyaçları bu projelerle karşılanacaktı.
Buyurun su sıkıntısı çeken köylerin bu sorununu KÖYDES kapsamında çözün. KÖYDES ortaya atılalı on yıldan fazla oldu ama köylerin su sorunu çözülemedi. Bu gidişle de çözüleceğe benzemiyor.
KÖYDES olması da şart değil, köylerin su sorununu çözün de nasıl çözerseniz çözün!
İnsanlar akşam fındık bahçesinden döndüğünde bir duş almak istiyor, bir semaver çay demlemek istiyor. Tankerle su gelirse ne âlâ gelmezse bilenler teyemmüm etsinler öyle mi?
Şakası bile insanın içini ürpertiyor. Ama ben cenaze yıkamak için tankerle su getirilen köyler biliyorum.
Bölgede her aile kendi ihtiyacını karşılayacak suyu bulmanın peşinde. Ama kaynaklar kısıtlı. Köylerimizde çok sayıda göze suyu var ancak akış kalınlıkları bir kalem kadar bile değil. Nüfusun yoğun olduğu dönemlerde yetmiyor.
Su motorlarıyla su basanlar mı ararsınız, plastik hortumlarla kendi imkânlarıyla su getirmeye çalışanlar mı istersiniz! Ama bu yöntemle olmuyor. Köylerimizin su sorunu gelecek yıllarda daha da artacak. Tankerler bile yetmeyecek.
Bölgenin su sorununun çözümü için ciddi projeler yapılmalı. Bu projelerin yerel kaynaklarla gerçekleşmesi mümkün değil. Devletin bu anlamda kapsamlı bir çalışma yaparak projelere kaynak sağlaması gerekiyor.
İnsanlar su bulduklarında o tankerlerin parasını da verebilirler ama sorun tankerin ücreti değil. Sorun susuzluk. Tanker ücretini verenler de bir incelik göstermişler anlaşılan ancak köklü çözümler üretmek gerek.
Hem de acilen! Bu yılı böyle geçirdiğimizi var sayalım ya gelecek yıllar da ne yapacak bölge insanı?
Hani şu balık vermek mi doğru balık tutmasını öğretmek mi meselsi var ya!
Bize balık tutmayı öğretin. Bir tanker su kime yetecek, köylerimizin su sorunun çözecek projeler yapın ve hayata geçirin.
Hayata geçirin ki insanlar size “ Su gibi aziz olun” desinler.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678