Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Pınar Holt

YAZ TATİLİ BOŞ GEÇEN GÜNLER DEMEK DEĞİLDİR

Okullar kapandı, karneler alındı ve yaz tatili başladı. Bazı ebeveynler yaz tatilini boş geçen günler olarak görürken, bazıları çocukların yeni beceriler kazanması için bir fırsat olarak görebiliyor. Peki yaz tatilinde çocuklarımızla neler yapabiliriz? Bu sorunun cevabını Yazar, Davranış Bilimci Pınar Holt kendi kızıyla yaptığı etkinliklerden örnekler vererek cevaplıyor.

Değerli Dostlarım,

Artık hem bizim hem çocuklarımızın hayatında yaz boyunca sabah servise yetişme telaşı, forma yıkama, ütüleme, ödevler, projeler, sınavlar, hafta sonu takviye kurslar gibi detaylar olmayacak. Geçmiş yıllarda, kızımın karne törenlerinde tam karneyi alıp, kutlamaya başlayacağımız vakit ‘Yaz tatilinde ödev yok mu? diye soran ebeveynlere şahit olduğum anlar çok olmuştur. Böyle durumlarda ‘Benim haberim yoktu, aaa hocam biz o kısmı kaçırmışız, duymadık’ bahanesine sığınabilmek için hemen ortadan yok olurdum. Çünkü kızımın kendi yapacağı, beraber yapacağımız, bütün kış hayalini kurduğumuz bir sürü eğlenceli ve eğitici aktivite vardı.

Mutlaka akademik eğitimin gerekli olduğunu düşünmekle beraber, her bir çocuğun kendine münhasır bir öğrenme stilinin olduğunun en büyük savunucularındanım. Örneğin kızım 5. Sınıftaydı ve hala çıkarma işlemini öğrenememişti. O yaz kendi yaptığı kitap ayraçlarını sokakta satması için onu desteklemiştim ve o yaz ananesinin evinin tam karşısına minik bir tezgah kurup, kitap ayracı ve kitap satmıştı. Yaz sonunda çıkarma işlemini çözmüş, toplamayı ise oldukça geliştirmişti.

Kızımla yaz aylarında yaptığımız aktivitelerden bir kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum.

  • Hafta sonları iş bölümü yaparak evimizin temizliğini beraber yaparız.
  • Evimize yakın park ya da deniz kıyısına gider, yere örtümüzü serer kahvaltı yapar, kitap okur ve sohbet ederiz.
  • Evde yemekleri beraber yaparız.
  • Önceki yıllarda çokça ip baskısı, patates baskısı gibi sanat aktiviteleri yapardık. Şimdilerde kızım çizim kursuna gittiği için, o bana kara kalem çizmeyi öğretiyor.
  • Yaz tatilinde topladığımız taşları eve döndüğümüzde hem boyar hem tatil günlerimizi anarız.
  • Hafta sonları yaşadığımız şehrin içinde ya da dışında yeni yerler keşfetmeye çalışırız.
  • Beraber kitapçıya gider ve ilgimizi çeken kitapları inceleriz.
  • Beraber tekerleme ezberleme oyunu yaparız, bu çok eğlenceli geçiyor.
  • Bu sene yeni bir aktivite daha ekledik. Haftada 1 gün şiir gecesi yapmaya karar verdik. 1 Hafta boyunca keşfettiğimiz birkaç tane şiiri birbirimize okuyacağız.

 

Değerli Dostlar, yaz aylarını çocukların boş geçireceği bir tatil olarak görmek yerine, kışın edindikleri teorik bilgilerin yanında ve bazen de onları kullanarak yeni becerilerin kazanımı için bir fırsat olarak görebiliriz.

 

Bol eğlenceli ve bol verimli bir tatil dilerim.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678