Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Nihat ÖZTÜRK

ŞÜHEDA FIŞKIRAN TOPRAKLAR AFYON GİRESUNLULAR ŞEHİTLİĞİ (2)

Yeri gelmişken bu etkinliğe Çanakçı ‘dan kaldırdığı bir otobüsle destek veren Çanakçı Belediye Başkanı Tuncay Kasım’a teşekkür etmek isterim.

Giresunlular Şehitliğinin bulunduğu Dedesivri tepesinde tüm hazırlıklar yapılmıştı. Araçlar için otopark, cami, tuvalet, su ve elektrik her şey hazırdı. Doğanlar köyü ile şehitliğin arasındaki yol genişletilmiş ve asfaltlanmıştı. Tam törenin başlayacağı saatte yağmaya başlayan yağmur katılımcıları telaşlandırdı. Allah’tan uzun sürmedi.
Önce Kuran-ı Kerim ve mevlit okundu şehitlerin ruhu için, sonra da mehterhanlar bir sunum yaptılar. Şehitlerin başında Giresunlu gençler yerel kıyafetleriyle saygı nöbeti tutuyordu.
Sonra konuşmalara geçildi. Giresunluların Kurtuluş Savaşı’nda gösterdikleri kahramanlıklar anlatıldı. İşgal edilmediği halde 42. ve 47. Gönüllü alaylarıyla Giresun’dan Afyon’a gelen ve bu topraklarda şehit düşen Giresunlular anıldı. Bugün o şehitleri anmak için Türkiye’nin değişik yerlerinden koşup gelen Giresunlulardan övgüyle söz edildi.
Giresunluların şehit düştüğü noktanın tespitini yapan, ararlarında olmadığı için şehit olamayan ancak Giresun’da öldüğü halde vasiyeti üzerine arkadaşlarının yanına defnedilmek üzere cenazesi bu şehitliğe getirilen Ahmet Asal’ın duyarlığının üzerinde duruldu.
Osman Ağa ve Hüseyin Avni Alpaslan anıldı.
Belki yeri değildi ama biraz da siyaset yapıldı.
Bir Afyon milletvekilin bölgenin milli park ilan edilmesi ve bu yönde çalışmalar yapılacağını bildirmesi katılımcıları heyecanlandırdı. Giresunluların şehitlerini anmak ve gençlere anlatmak üzere seçtiği bu yöntemin önemine vurgu yapıldı.
Gencinden yaşlısına bir grup Afyonlu atlet günün anlamına uygun olması adına Doğanlar köyünden Dedesivri tepesine kadar koşmuşlardı ve üzerlerinde Giresunlu şehitlerin adları yazılıydı. Büyük alkış aldılar.
Bir de tiyatro gösterisi sahnelendi anma etkinlikleri kapsamında. Bu oyunla Giresunluların Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği kahramanlıklar sahnelendi. Osman Ağa ve adamlarının bir tepeyi Yunanlılardan nasıl aldıkları anlatıldı.
Hava kararıyordu ve yeni bir yağmur bulutu dolaşıyordu Dedesivri tepesinin üstünde. Etkinlikler saat 9 a kadar devam etti. Son olarak fener alayı düzenlendi. Katılımcılar ellerindeki meşalelerle aydınlattılar Giresunlu şehitlerin yattığı toprakları.
Yerel televizyonların canlı olarak yayınladığı anma etkinliklerinin sonuna gelindiğinde İscehisar esnafının Giresunlulara bir ikramları vardı, asker çorbası ve üzüm hoşafı… Buğday ekmeğiyle birlikte ikram edilen çorbanın tadı damaklardan belki de hiç gitmeyecekti.
Giresunlular Türkiye’nin her yerinden otobüslerle gelmişlerdi Afyon’a, uzun bir dönüş yolculuğu başlayacaktı biraz sonra ancak bu kimsenin umurunda değildi. Tüm katılımcılar görevlerini yapmış olmanın mutluğu içindeydiler.
Belki sayı olarak 10 bin Giresunlu yoktu Dedesivri tepesinde ancak on binlerin kalbi aynı duygularla atıyordu. Giresunlu, şehitlerini saygı ve rahmetle anıyordu.
Gelecek yıl yeniden görüşmek üzere vedalaşıyorlardı birbirleriyle ve şehitleriyle.
Giresunlunun ortak paydasıydı Afyon Giresunlular Şehitliği…
Saygıyla ve Rahmetle anıyoruz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir