Soba zehirlenmelerine dikkat!

Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Usta, kış aylarında sıkça yaşanan soba-şofben-baca gazı (karbon monoksit) zehirlenmesi ile ilgili uyarılarda bulundu. Yönetim Kurulu Başkanı Usta açıklamasında; “Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden her yıl binlerce insanımız soba, şofben, kombi ve bacalardan dolayı karbon monoksit zehirlenmesine maruz kalmaktadır. Hidrokarbon içeren kömür ve doğal gaz gibi fosil […]

Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Usta, kış aylarında sıkça yaşanan soba-şofben-baca gazı (karbon monoksit) zehirlenmesi ile ilgili uyarılarda bulundu.

Yönetim Kurulu Başkanı Usta açıklamasında; “Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden her yıl binlerce insanımız soba, şofben, kombi ve bacalardan dolayı karbon monoksit zehirlenmesine maruz kalmaktadır. Hidrokarbon içeren kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtların soba ile baca veya şofben ile baca bağlantısı içindeki yanlış kullanımı özellikle alçak basınçlı–lodoslu havaların sık yaşandığı kış aylarında artmaktadır. İçinde bulunduğumuz kış aylarında da zehirlenme ve ölümler yaşanmakta ve bu olaylarda önceki yıllara göre bir artış gözlenmektedir. Kokusuz, renksiz, tatsız bir gaz olan karbon monoksitten kaynaklanan zehirlenmelerin özellikle uykuda iken farkına varılmasının güçlüğü bu zehirlenmeye karşı önlemler konusunda daha bilinçli olunmasını gerektirmektedir. Soba, şofben, baca zehirlenmelerine maruz kalmamak için aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekmektedir.

BACALARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Giresun Makina Mühendisleri Odası olarak, ölümlerin yaşanmaması için halkımızı bu havalarda dikkatli olmaya davet ediyor, özellikle alçak basınçlı havalarda bacası uygun olmayan evlerde soba yakılmaması konusunda bir kez daha uyarıyoruz” dedi.

Exit mobile version