Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

SENFONİ ORKESRALARINDA KEMENÇE

Bunun için beklentilerimiz yüksekti. İlimize üniversite, ilçelere fakülte ve yüksek okul açılmasıyla bu kurumlardan beklentilerimiz bir anda yükseldi.
Biz bu kurumlara, getirecekleri öğrencilerden maddi kazanç sağlamak peşinde olanlardan değiliz. O da olacak ama varsın o onların olsun!
Üniversitenin ve fakültelerle yüksek okluların ilin ve ilçelerin sosyal ve kültürel hayatına kazandıracakları bizi daha çok ilgilendiriyor.
Senfoni ve kemençeye gelinceye?
Kemençenin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda yer alabileceğini düşünebiliyor musunuz? Veya, dünyanın tanınmış senfoni orkestralarında kemençenin de bir enstrüman olarak çalındığını hayal edebiliyor musunuz?
Bildiğiniz Görele kemençesi!
Her şey bir hayalle başlar. Bu da öyle!
Giresun Üniversitesi Görele Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yar. Doç. Dr. Meyser Kaya’nın da böyle bir düşü var. Düş olmaktan çoktan çıkmış, bir projesi var demek daha doğru olacaktır.
Meyser Hoca bir tar icracısı, mükemmel tar çalıyor.
Görele’ye geldiğinde kemençeyi daha yakından tanıma fırsatı bulmuş ve bir sanatçı hassasiyetiyle ilgilenmiş kemençeyle.
Görele kemençenin ana vatanı, geçmişten günümüze usta sanatçılar yetişmiş, heykelini dikmişler ve derneğini kurmuşlar. Ancak kemençe yöresel bir enstrüman olmaktan ileriye gidememiş.
Yöresel sınırların dışına çıkamamış. Batı orkestralarında kendisine yer bulamamış. Senfoni orkestralarına girememiş. Evrensel bir enstrüman olamamış.
Yöresel ezgiler, horanlar, karşımlalar ve bölgesel türkülerin kemençeyle çalınması tamam; düğünlerde, bayramlarda, imecilerde, şenliklerde, her türlü coşkulu ortamlarda yöre insanının sesine nefesine ortak olmasında bir sorun yok ancak kemençe kendisini aşmalı.
Bu görüş doğrultusunda çalışmalar başlatmış Görele Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yar. Doç Dr. Meyser Kaya.
Konunun teknik ayrıntılarına girmek istemiyorum. İstediği sesi almak için biraz boyutunu büyütmüş kemençenin Meyser Kaya. Sonra da dördüncü teli takmış kemençeye. Aradığı sese yaklaşmış ama tam olarak aradığı sesi bulduğunu söyleyemiyor. Çalışmalara devam ediyor.
Bir de kemençenin bir metodu yok. Yani usta çırak ilişkisiyle öğreniliyor kemençe. Bunun da çeşitli mahsurları var. Bunu da çok önemsiyor Meyser Hoca. Kemençe öğrenmeyle ilgili bir metod kitabı hazırlanarak bunun tekniği de ortaya konulmalı.
Görele Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yar. Doç. Dr. Meyser Kaya kemençeyle ilgili bir de metod kitabı yazmaya uğraşıyor. Bunu da kendisine iş edinmiş.
Hani bizde derler ya; tasası sana mı düştü!
Evet, kemençenin tasası Meyser kaya’ya düşmüş.
Kemençeyi yerel bir çalgı olmanın çok ötesine taşımayı amaçlayan Dekan Yardımcısı, Görele’nin bu zenginliğin çok da farkında olmadığı görüşünde… Kemençenin bugünkü haliyle yetinmenin bu zenginliğe zarar verdiğini düşünüyor. Gerekli ilgi gösterildiğinde kemençenin çok daha farklı yerlere ulaşabileceği düşlüyor.
Ve bu anlamda bilimsel çalışmalar yürütüyor.
Bir gün Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasında kemençeye yer verilirse kemençenin bunu hak ettiğindendir diyor Yar. Doç. Dr. Meyser Kaya.
Her şey bir düşle başlar dedik ya kemençeyle ilgili çalışmalar da belli bir kanalda bilimle, teknikle, sanatla, azimle, tutkuyla devam ediyor.
Başarıya ulaşacağına inanıyoruz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678