Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

SEKA ARAZİSİNE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURULMALI

Bu görüş Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu’ya ait. Kerim Aksu SEKA arazisine ikinci organize sanayi bölgesi kurulmasını öneriyor.
Giresun Dergisi Şubat sayısında Kerim Aksu’yla yaptığı söyleşiye genişçe yer verdi. Giresun’la ilgili birçok konuda görüşlerini açıkladı Kerim Aksu. Geçen beş yıllık dönemi değerlendirdi ve gelecek için düşündüklerini anlattı Giresun Dergisi İmtiyaz Sahibi Remzi Mamaşoğlu’na.
Bunların arasında SEKA arazisi için söyledikleri önemliydi. Giresun’da önemli bir işsizlik sorunu var. İstihdamı artırmak için o araziye ikinci organize sanayi bölgesi kurulmalı.
SEKA arazisi Giresun’da her zaman tartışma konusu olmuştur. Geçmişte Kerim Aksu bu arazinin üniversiteye verilmesini önermiş ama olmamış.
Bugün SEKA arazisine ne yapılacağına geçmeden önce özetle geçmişine bir göz atalım.
Türkiye’nin gazete kâğıdı ihtiyacının büyük bir bölümünü üreten Aksu SEKA Kâğıt Fabrikası 1970 yılında kuruldu. 1984 yılında Giresun adıyla bir kitap yazan Sacit Karaibrahimoğlu SEKA’ da 850 işçi ve 137 memurun çalıştığını kaydetmektedir.
2003 yılında 3.5 milyon dolara özelleştirildi SEKA ve arazisi… O günkü dolar hesabıyla yaklaşık 5 milyon TL’ye! Bu rakamlara lütfen dikkat ediniz.
2013 yılında bu arazi TOKİ ve Özel İdare işbirliğiyle 68.5 milyon TL’ye geri alındı.
Bu paranın 40 milyon TL’sini TOKİ, 28.5 milyon TL’sini Özel İdare verdi.
Rakamlara dikkat ettiniz değil mi? 5 milyona özelleştirildi 68.5 milyona geri alındı!
Biz konumuza dönelim.
SEKA arazisi yaklaşık 700 dönümlük bir alan. Giresun için çok önemli bir arazi.
Peki, SEKA arazisine ne yapılacak? Giresun Milletvekili Nurettin Canikli bu araziye TOKİ tarafından 2 bin 500 konut yapılacağını açıkladı. Dahası var; Çotanak Arena Stadı, spor kompleksleri, hastane ve okullar da bu alana yapılacak.
Ordu- Giresun Havaalanı’na yapılan yatırım iki katı, 700- 800 milyonluk yatırım yapılacak.
İşte Kerim Aksu’ nun bu noktada itirazı var. Bir kere Giresun’da konut açığı olmadığını düşünüyor Kerim Aksu. Hatta 2500- 3000 konut fazlalığı var.
“ Ben olsaydım, şehrin geleceğini planlamak adına oraya ikinci bir organize sanayi bölgesi kurardım. İşsizliği azaltmadan konut yapsanız ne olacak? Kim alacak bu evleri?” diye soruyor.
Öncelikle istihdama yönelik çalışmalar yapılmasını öneriyor Belediye Başkan Kerim Aksu; SEKA arazisine organize sanayi bölgesi kurulduğunda şehirleşmenin kendiliğinden oluşacağı görüşünü ifade ediyor.
2003 yılında SEKA’nın satışı gündeme geldiğinde bu alanın üniversite yapılmasını önermiş Kerim Aksu ancak onun da olmadığının altını çiziyor.
Kerim Aksu SEKA arazisine organize sanayi bölgesi yapılmasını neden bu kadar önemsiyor?
Çünkü Giresun’da işsizlik oranı çok yüksek… Resmi açıklamalara göre Giresun’da işsizlik oranı yüzde 6.5.. Ancak Kerim Aksu bunun yüzde 20 lerde olduğu görüşünde. Giresunlu işsizler iş aramak için başta İstanbul olmak üzere il dışına gittikleri için Giresun’da işsizlik oranı düşük çıkıyor.
Onun için de SEKA arazisine organize sanayi bölgesi kurulmasını öneriyor Kerim Aksu.
Bu tartışmalar daha uzun süreceğe benziyor aslında. Tartışmalar devam ettiği sürece de farklı öneriler gelecektir mutlaka. Ancak doğru karara ulaşmak için görüş ve önerileri dikkate almak, tartışmalarda ortaya konular görüşlere itibar etmek gerek.
Giresun için böyle bir araziyi çok ama çok iyi değerlendirmek gerek.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678