Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
blank
Nihat ÖZTÜRK

KUZEY SURİYE’DE NELER OLUYOR?

Güney komşumuz Kuzey Suriye’de neler oluyor?
Görünüme bakarsanız hiçbir şey olmuyor gibi duruyor.
Aslında çok şey oluyor.
Televizyon ve gazetelerde Kuzey Suriye’deki gelişmeler artık haber olmuyor. Sanırsınız ki Suriye iç savaşı bitti. Sanırsınız ki Esat gitti.
El Bab, Menbiç, Rakka sizlere bir şey hatırlatıyor mu? Bir dönem gece gündüz bunları konuşuyor bunları yazıyorduk.
Fırat’ın doğusu, Türkiye’nin kırmızı çizgileri; Bir gece ansızın gelebiliriz söylemleri…
Hem sahada olacağız hem masada öngörmeleri, sahada olamazsanız masada olamazsınız mantığı ve misliyle karşılık vermeler…
Son haftalarda bu bölgeden hiç haber gelmiyor. Haber geliyorsa da gazetelerde ve televizyonlarda haber olmuyor. Harita üzerinde renkli bölmelerin ne anlama geldiği konuşulmuyor.
Aslında bu sükûnet ortamında o bölgede Kuzey Irak tarzı bir yapılanma gerçekleştiriliyor. Türkiye de buna sessiz kalmayı tercih ediyor. Kuzey Irak’ta olduğu gibi…
O bölgeden Türkiye’ye gelenlerin boşalttığı yerleri kim ele geçirdi? Türkiye’ye yerleşen Suriyeliler geri dönmeyi düşünmediklerine göre onların geride bıraktıkları topraklar kimin oluyor?
O bölgede sessiz sedasız bir Kürt yapılanması mı gerçekleşiyor?
ABD ve Rusya Kuzey Suriye’de kendi çıkarları doğrultusunda yeni bir oluşum mu ortaya koyuyorlar? Ortalık fazla sakin, bu sakinlik Türkiye açısından pek de hayra alamet olmayabilir.
Daha düne kadar televizyonların akşam haber bültenlerinin büyük bir bölümünü Kuzey Suriye konusu doldururdu. Şimdi o bölge hiç haber olmuyor ve bu haber olmayış Türkiye’de endişeyle izleniyor.
Suriye sorunu yeni başladığı yıllarda Türkiye’yi yönetenler Esat yönetimine 1 aylık bir ömür biçmişlerdi. Son çırpınışlarıydı, gitti gidiyordu!
Bu öngörü boşa çıktı. Dış politikada isabetsizlik olsa olsa bu kadar olurdu. Nitekim onların düşündüğü gibi olmadı. Biz komşumuzla savaşır duruma geldiğimizle kaldık. Ayrıca ülkemize soktukları teröristlerde üstüne üstlük oldu.
Ülkemiz kaynaklarını bölüşmek zorunda kaldığımız göçmenler de ayrı bir konu.
Türkiye’nin Suriye politikası tamamen kof çıktı.
Bütün bunlar yaşanırken korkulan neydi? Bu karmaşa içinde Suriye’nin bölünerek Kuzey Suriye’de özerk bir Kürt bölgesinin oluşmasıydı. Bütün bu sözde savaş oyunları bunun için olabilirdi.
Eskiler buna kayıkçı kavgası derlerdi.
Türkiye o bölgeye kaç defa asker gönderdi, askeri üstler kurdu.
O bölgede kaç Mehmetçik şehit oldu, kaç askerimiz yaralandı…
Şimdi o coğrafyada var mıyız yok muyuz bilinmiyor.
İç politikanın da tuzu biberiydi Kuzey Suriye, Türkiye’nin Suriye politikasını eleştirenlere “Zalim Esat’ın yanında” yakıştırması yapılıyordu.
Ve işte geldiğimiz bugünde Türkiye o coğrafyada yok, gelecekte masada da olmayacak. Bugünün sessizliği insana bunları düşündürüyor. Kuzey Suriye’de bu kadar savaştan sonra bir oldubitti gerçekleşirse hiç de şaşırmayız herhalde.
Bütün bu sessizlik gelecekte sesi çok çıkacak gizemli bir gerçeğe gebe gibi görünüyor. Kuzey Irak’ta da böyle olmuştu. Yöntemler hep aynı, ülkeler farklı olsa da…
Seyrettiğimiz bu savaş oyunlarının ardından kendimize geldiğimizde sonucunu değiştiremeyeceğimiz bir gerçekle yüz yüze geleceğiz, haberimiz olsun!
Tarih bunun örnekleriyle dolu.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

12345678