Kurban Bayramı Öncesi Fındıkta Düşüş: Giresun’da Fiyat 210 TL’ye Kadar İndi

Giresun’da fındık fiyatları Kurban Bayramı öncesi düşüşe geçti. Geçtiğimiz hafta 230 TL seviyelerinde işlem gören fındık, serbest piyasada randımana göre 210 ila 220 TL bandına geriledi.

Kurban Bayramı Öncesi Fındıkta Düşüş: Giresun’da Fiyat 210 TL’ye Kadar İndi

Türkiye’nin önemli fındık üretim merkezlerinden Giresun’da serbest piyasa, bayram öncesi nakit ihtiyacı ve üreticinin elindeki yüksek ürün miktarı nedeniyle hareketlendi. Sezonun sonuna yaklaşılmasına rağmen depolarda bekleyen fındık oranının geçmiş yıllara göre yüksek olması, fiyatların aşağı yönlü seyretmesinde etkili oldu.

GİRESUN’DA FINDIK FİYATLARI BAYRAM ÖNCESİ GERİLEDİ

Giresun serbest piyasasında uzun süredir 230 TL seviyelerinde alıcı bulan fındık, son günlerde düşüş yaşadı. Randıman durumuna göre değişen fiyatların 210 ila 220 TL aralığına kadar indiği belirtildi.

Sektör temsilcileri, Kurban Bayramı öncesi üreticinin nakit ihtiyacının arttığını, bu nedenle piyasaya ürün girişinin hızlandığını ifade ediyor. Arzın artmasıyla birlikte fiyatlarda kısa süreli geri çekilme yaşandığı değerlendiriliyor.

FINDIK FİYATLARINDA BAYRAM SONRASI BEKLENTİ

Giresunlu fındık tüccarı Hasan Himtaş, fiyatlardaki düşüşün bayram öncesi piyasa hareketliliğinden kaynaklandığını belirterek, bayram sonrası yeniden yukarı yönlü bir hareketlenme beklediklerini söyledi.

Himtaş, “Uzun süredir 230 lira seviyelerinde seyreden fiyatlar Kurban Bayramı yaklaşırken düşüş gösterdi. Serbest piyasada fındık fiyatları randımanına göre 210 ila 220 lira seviyelerine geriledi. Bayram sonrası ise piyasada yeniden yukarı yönlü bir hareketlenme bekliyoruz” dedi.

ÜRETİCİNİN ELİNDE HÂLÂ YÜKSEK MİKTARDA FINDIK VAR

Bu sezon üreticinin elindeki fındık miktarının geçmiş yıllara göre oldukça yüksek olduğunu belirten Himtaş, sezon sonuna yaklaşılmasına rağmen ürünün yaklaşık yüzde 40’ının hâlâ üreticide bulunduğunu ifade etti.

Geçmiş yıllarda aynı dönemlerde üreticinin elindeki ürün oranının yüzde 10’lara kadar düştüğünü hatırlatan Himtaş, bu sezon fiyatların 400 TL seviyelerine çıkacağı yönündeki beklentinin karşılık bulmadığını dile getirdi.

ERKEN SATAN ÜRETİCİ DAHA AVANTAJLI ÇIKTI

Hasan Himtaş, yüksek fiyat beklentisiyle ürününü elinde tutan üreticilerin istediği sonucu alamadığını, buna karşılık ihtiyacı nedeniyle erken satış yapanların bu sezon daha avantajlı duruma geçtiğini söyledi.

Himtaş, “Sezonun sonuna yaklaşmamıza rağmen üreticinin elinde halen yüzde 40’a yakın fındık bulunuyor. Geçmiş yıllarda bu dönemlerde üreticinin elindeki ürün oranı yüzde 10’lara kadar düşerdi. Bu sezon fiyatların 400 lira seviyelerine çıkacağı beklentisiyle ürününü bekletenler hayal kırıklığı yaşadı. İhtiyacı olup erken satış yapan üreticiler ise daha kazançlı çıktı” diye konuştu.

GİRESUN EKONOMİSİ İÇİN FINDIKTA FİYAT TAKİBİ KRİTİK

Giresun’da fındık yalnızca üreticinin değil, şehir ekonomisinin de en önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Bu nedenle serbest piyasadaki her fiyat değişimi, üreticiden tüccara, esnaftan nakliye sektörüne kadar geniş bir kesimi doğrudan etkiliyor.

Bayram öncesi yaşanan düşüş, özellikle ürününü yüksek fiyat beklentisiyle bekleten üreticilerde moral bozukluğuna neden olurken, piyasanın bayram sonrası nasıl şekilleneceği merakla bekleniyor. Üreticinin bundan sonraki süreçte satış kararını, hem nakit ihtiyacı hem de yeni sezon rekolte beklentileri belirleyecek.

Exit mobile version