Kemi̇k Enfeksi̇yonlarını Hızlı Bi̇r Şeki̇lde İyi̇leşti̇recek ‘Akıllı Kemi̇k Çi̇mentosu Tableti̇ Geli̇şti̇ri̇ldi̇

RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ (RTEÜ) ÖĞRETİM ÜYELERİ KEMİK VE PROTEZ ENFEKSİYONLARININ TEDAVİ SÜRECİNİ HIZLANDIRACAK AKILLI KEMİK ÇİMENTOSU TABLETİ GELİŞTİRDİ.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) öğretim üyeleri kemik ve protez enfeksiyonlarının tedavi sürecini hızlandıracak akıllı kemik çimentosu tableti geliştirdi.

Rize’de bir yıldır süren kemik ve protez enfeksiyonlarında kullanılmak üzere akıllı kemik çimentosu tableti geliştirme çalışmaları sonucunda vücut sıcaklığına bağlı değişim gösteren anti bakteriyel özelliğe sahip akıllı kemik çimentosu tableti geliştirildi. Doç. Dr. Mehmet Sabri Balık’ın yöneticisi olduğu proje, TÜBİTAK tarafından destek aldı. Destek alan proje öncelikle laboratuvar ortamında denemelerin yapılmasının ardından canlı doku üzerinde gerçekleşti. Yaptıkları çalışmanın olumlu sonuç bulması ile proje patent aldı. Geliştirilen “Akıllı kemik çimentosu” ile hastalar hızlı bir şekilde tedavi edebilecek.

“Günümüzde ciddi bir sorun olan kemik enfeksiyonlarının tedavisinde artık istenmeyen sonuçlar ortadan kalkacak”

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sabri Balık, yaptıkları proje sayesinde kemikte enfeksiyon kapan alanın daha hızlı bir şekilde iyileşeceğini belirterek, “Günümüz dünyasındaki teknolojik gelişmelere paralel olarak ortopedik cerrahide de, cerrahi yöntemler ve implant teknolojileri gelişti. Bu gelişimle beraber uygulanan cerrahilerde arttı. Hem ülkemizde hem de dünyada uygulanan cerrahilerin artışıyla beraber komplikasyon oranları da arttı. Bu kemik enfeksiyonları çok ciddi komplikasyonlardır. Sonuçları itibariyle hem ekonomik hem de sosyal sorunlar ortaya çıkabiliyor, hastada sakatlık oluşturabiliyor. Hastanın tekrar tekrar hastaneye gitmesine neden olabiliyor. Böyle önemli bir kemik enfeksiyonu için nasıl daha etkin bir tedavi edebiliriz diye bir arayış süreci içerisine girdik. Kliniksyen olarak bu belirlediğimiz sorunun açısından Üniversitemiz Mühendislik Fakültesinden hocalarımızla toplantılar yaptık. Yaptığımız seri toplantılar sonucunda güncel bir malzeme olan metal organik kafes sistemi, organik yapısı ve porlu sistemi ile ortopedik anti bakteriyel ve akıllı kemik çimentosu üretiminde bu maddeyi kullanmaya karar verdik. Hem laboratuvar ortamında hem de canlı dokudaki üreteceğimiz prototipin etkinliğini görmek için deney hayvanlarında uygulama aşamalarını tamamladık. Yaptığımız çalışmada ortopedik anti bakteriyel kemik çimentosunun mekanik özelliğinin yüksek anti bakteriyel özelliğinin de yüksek olduğunu gördük. Sonuçta canlı dokuda uygulayacağımız etkin karışımı belirledik. Farklı bakteriler ile oluşturduğumuz modele bu ortopedik anti bakteriyel kemik çimentosunu uyguladık. Model üzerindeki tedavi sürecini gözlemlediğimizde kemik çimentomuzun doku uyumlu, mekanik özelliğinin ve anti bakteriyel özelliğinin yüksek olduğunu gördük. Bu şekliyle günümüzde ciddi bir sorun olan kemik enfeksiyonlarının tedavisinde kullanımının mümkün olacağına karar verdik” ifadelerini kullandı.

“Hasta sorun uzamadan günlük yaşamına hızlı bir şekilde dönebilecek”

Etkin ve hızlı bir tedavi yöntemi geliştirdiklerini ifade eden Balık, “Bu ürünü oluştururken kendi bölümünde uzman ekiplerle çalıştık. Bu arkadaşlarla öncesinde teorik bir altyapı oluşturduk. Planlama yaptık. Patent sürecimiz oldu. Patent aldık. Sonunda mutlu sona erdik. Mekanik özelliği yüksek, anti bakteriyel özelliği yüksek ortopedik akıllı kemik çimentosunu ürettik. Bu kemik çimentosunu cerrahi alana uyguladığımızda vücut ısısıyla beraber anti bakteriyel salınımın arttığını gördük. Bu teknik rutinde uygulanan bir teknik. Cerrahi bölgeyi açıp enfekte dokuya mekanik özelliği yüksek, anti bakteriyel özelliği yüksek ortopedik akıllı kemik çimentosunu yerleştiriyoruz. Tekrarlayan cerrahilerle bu tip hastalarda doğal dokular bozulmakta. Bununla beraber damar yapısı da azaldığı için sistemik olarak verdiğimiz anti bakteriyel maddenin oraya gelip etkilemesi her zaman mümkün olmuyor. Bu hastalarda antibiyotiklerin metobolize olduğu organlarda birtakım yetmezlikler ortaya çıkıyor. Bu lokal uygulamamız ve anti bakteriyel oranımızın yüksek olması bize sistemik olan antibiyotik ihtiyacını da azaltacak. Aynı zamanda sonuç alan enfeksiyon tedavisinde bir yöntem olarak bunu kullanacağız. Hasta sorun uzamadan günlük yaşamına hızlı bir şekilde dönebilecek” diye konuştu.

Exit mobile version